Analytiker: Össurs opkøb giver god mening

Islandske Össurs opkøb af britiske Touch Bionics giver god mening, da det åbner en ny del af markedet for proteser og indeholder gode muligheder for synergier. Det vurderer Morten Larsen, aktieanalytiker i norske ABG Sundal Collier, efter at det islandske selskab mandag har betalt omkring 255 mio. kr. for Touch Bionics, der laver proteser til den øvre del af kroppen.

- Opkøbet virker på mange måder fornuftigt. Man bør kunne hente en del synergier - både på salgskanaler og i forhold til omkostninger.

- Derudover ser prisen ikke specielt aggressiv ud. Prisen er under to gange Touchs salg, og det er bestemt ikke aggressivt i den her sektor, siger Morten Larsen.

Touch Bionics havde sidste år en omsætning på 15 mio. pund og et driftsresultat før skat, renter samt af- og nedskrivninger på 0,9 mio. pund. Selskabet beskæftiger 120 personer og har kontorer i Skotland, Tyskland og USA.

Morten Larsen peger, at der er en del fordele ved opkøbet, da Össur i forvejen sælger ben- og knæproteser til blandt andet hospitaler og nu kan sælge de nye produkter de samme steder.

- De har nogle salgskanaler på ben- og knæproteser, der er stort de samme, som de skal bruge til håndproteser, og det er brillant.

- Samtidig har vi tidligere set, at håndproteser har været teknologisk meget sværere at lave og sælge i forhold til benproteser, og derfor har Össur holdt sig fra den del, men det ser ud til at være ved at ændre sig, siger Morten Larsen.

Han vurderer dog, at der kommer til at tage flere år, før at opkøbet kommer til at få en mærkbar effekt for Össurs finansielle resultater.

Det islandske selskab har selv meldt ud, at det inden for to-tre år venter at kunne løfte Touch Bionics overskudsgrad op på sit eget niveau.

- Nu starter integrationsarbejdet, så det kommer til at tage tid. Össur er et selskab, der går med livrem og seler. Nogle selskaber er hurtige til at levere på synergier, og andre selskaber er lidt mere langsomme, og der er Össur nok i den sidste gruppe, fordi de vil være sikre på, at alt spiller, siger Morten Larsen.

Han kalder opkøbet for en offentlig hemmelighed, idet Össur sidste år fortalte investorerne, at det havde kig på tre konkrete selskaber inden for proteser til den øvre del af kroppen. Her var Touch Bionics et af de nævnte selskaber.

- Så man vidste godt, at Touch var på listen. Og desuden har Touch for et par år siden måttet opgive at blive børsnoteret, siger Morten Larsen.

Ifølge avisen Daily Record var selskabet på vej på børsen i 2014 til en pris på omkring 50 mio. pund, hvilket var omtrent halvdelen af Össurs betaling.

- Børsnoteringen mislykkede, og med det beløb, der var fremme, giver det en indikation af, at Össur har betalt en fornuftig pris, siger Morten Larsen.

På aktiemarkedet bliver købet modtaget positivt. Össur-aktien stiger 4,7 pct. til 27,60 kr. Det islandske selskab har en markedsværdi på 12,3 mia. kr.