Analytiker: Nye trusler mod levedygtigt SAS

Den længe ventede spareplan holder SAS i luften, men presset fra konkurrenterne afgør, om besparelserne på længere sigt kan redde flyselskabet, siger analytiker.

SAS' spareplan er meget som ventet, ifølge SAS-analytiker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjoern Vejloe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver spinket og sparet og skåret, hvor der kan i SAS’ nye spareplan. Flyselskabet sælger flere datterselskaber og ejendomme, sætter lønningerne ned og skal samlet spare 2,6 milliarder kroner på driften. Frasalgene skal skaffe et tilsvarende beløb til pengekassen her og nu.

Men ifølge SAS-analytiker Jacob Pedersen fra Sydbank er spareplanen ikke fuld af de store overraskelser. Selskabet offentliggjorde mandag morgen regnskabet for tredje kvartal sammen med den længe ventede spareplan, der endnu er afhængig af medarbejdernes accept. De har til på søndag til at sige ja til forringelserne, ellers kan ledelsen ikke garantere for SAS' for overlevelse,

”Spareplanen er i det store hele meget af det, der var ventet, så det er ikke fordi, jeg er ved at falde ned af stolen. Men at de opsiger alle overenskomstaftaler, det er alligevel vidtgående,” siger SAS-analytiker Jacob Pedersen, Sydbank.

Spareplanen lægger op til forringelser af de ansattes arbejdsvilkår. Medarbejderne kan se frem til øget arbejdstid, lønnedgang, et opgør med flere frynsegoder og forværring af pensionsvilkårene, hvis de godkender spareplanen.

”Det ligner noget nær et opgør med alle de problemer, der har præget SAS indtjeningsmæssigt, så det er godt nyt, at man laver den plan for at puste liv i SAS. I første omgang redder det SAS og kan holde selskabet flyvende, men der er også potentiale til, at SAS igen bliver et velindtjenende selskab,” siger Jacob Pedersen.

Er spareplanen her nok til at redde SAS?

”Det kommer an på, hvor meget konkurrenterne bevæger sig. Vi har set SAS lancere utallige spareplaner før, men den her redder SAS’ liv – men hvorvidt den kan klare presset fra konkurrenterne, det kommer an på, hvor meget de bevæger sig,” siger SAS-analytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.