Analytiker: Markedet havde håbet på mere Novo-vækst

Efter at Novo Nordisk har indfriet selskabets langsigtede mål, der blev lavet for tre år siden, opdaterer selskabet nu som forventet målsætningerne. Selskabet forventer en indtjeningsvækst på ti procent. Det ligger i den lave ende, lyder det fra Sydbank-analytiker, Søren Løntoft Hansen.

Novo Nordisk holder pressemøde om årsregnskab, hvor Lars Rebien Sørensen, Mads Krogsgaard og Jesper Brandgaard er med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bestyrelsen for Novo Nordisk har nikket ja til at lave nye langsigtede finansielle mål for virksomheden, fremgår det årsregnskabet for 2015.

Det sker efter, at virksomheden har indfriet de fire mål, der blev sat tilbage i 2013.

Således satser virksomheden på en årlig vækst i resultatet af den primære drift på ti procent. Tidligere lå den målsætning på 15 procent.

Derudover har virksomheden besluttet ikke at lave et mål for overskudsgraden, fordi virksomheden forventer, at den kommer til at ligge på de omkring de nuværende 44 procent. Det er langt over den oprindelige målsætning, der lød på 40 procent.

»Vi er meget tilfredse med de resultater, Novo Nordisk har opnået i 2015, og med, at vi har opfyldt vores fire langsigtede finansielle mål,« udtaler adm. direktør Lars Rebien Sørensen i årsregnskabet.

Analytikere forventede op til årsregnskabet, at Novo Nordisk ville sætte de langsigtede finansielle mål til indtjeningen omkring 10,5 procent per år. Samtidig var det ventet, at overskudsgraden får et hak op ad til hele 45 procent mod tidligere 40 procent.

De opdaterede finansielle målsætninger er derfor et stykke malurt i kaffebægeret hos aktiehandlerne, vurderer Søren Løntoft Hansen, der er aktieanalytiker i Sydbank.

»Markedet har sat næsen op efter en mere en mere positiv retorik om de langsigtede finansielle målsætninger. Retorikken er mere dæmpet, end man havde håbet på. Særligt forventningerne til den indtjeningsvæksten ligger i den lave ende,« siger han forklarer, at det viser, at Novo Nordisk har nået en størrelse, hvor det bliver sværere større at vokse.

Samtidig koster udvikling af en række nye produkter mange penge for selskabet.

Samlet set forventer Søren Løntoft Hansen også, at Novo Nordisk-aktien vil falde.

»Udviklingen i 4. kvartal er til den svage side, så det ligner en negativ kursreaktion,« siger han.

Udover målsætningen om resultat af den primære drift har selskabet også lagt sig fast på et mål for resultat af primær drift efter skat i procent af nettodriftsaktiver og cash to earnings. De forbliver uændret i forhold til tidligere.