Analytiker: Maersk Line vil få rekordtab i første kvartal

Når A.P. Møller - Mærsk i starten af maj fremlægger sit regnskab for første kvartal af 2016, vil konglomeratets containerforretningen og største division, Maersk Line, fremvise et tab på omkring 431 mio. dollar, svarende til over 2,8 mia. kr.

Når A.P. Møller - Mærsk i starten af maj fremlægger sit regnskab for første kvartal af 2016, vil konglomeratets containerforretningen og største division, Maersk Line, fremvise et tab på omkring 431 mio. dollar, svarende til over 2,8 mia. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer analysehuset Drewry, der regner med et samlet underskud i Maersk-gruppen på omkring 237 mio. dollar, eller knap 1,6 mia. kr., i årets første tre måneder. Det skriver mediet Shippingwatch.dk.

Holder analysen, bliver det en ualmindelig voldsomt start på regnskabsåret for det i forvejen hårdt trængte containerrederi og Maersk-gruppen som helhed. Containermarkederne er da også ramt af historisk lave spotrater på grund af overkapacitet i forhold til efterspørgslen - især på hovedruterne mellem Asien og Europa, der er Maersk Lines største forretning.

Ikke kun spotraterne skraber bunden. Ifølge Drewry er de længere kontraktrater mellem afskibere og redere dykket med 20 pct. på de store øst-vest-ruter i de første måneder af året i forhold til samme periode i 2015. Kontrakt-raterne kan falde yderligere fra 1. maj, lyder vurderingen, skriver Shippingwatch.dk.

Forventningen om det massive underskud i første kvartal kommer, efter at resultaterne i Maersk Line i løbet af 2015 til sidst endte i et underskud. De gik fra et plus i første kvartal på 714 mio. dollar til et minus på 182 mio. dollar i sidste kvartal af 2015.Maersk Line er da også selv kommet med pessimistiske udviklinger i forbindelse med Mærsk-koncernens seneste årsregnskab. Forventningen for hele 2016 var et resultat, der ville ligge væsentligt under 2015-overskuddet på 1,3 mia. dollar, lød det i regnskabet.

En forventet svag forbedring i markedsforholdene i indeværende andet kvartal er ifølge Drewrys vurdering højst usikker. Analysehuset, der anbefaler "salg" af Maersk-aktien, kalkulerer med risikoen for en yderligere nedjustering af estimaterne for Maersk Line.