Analytiker: Lundbeck har mistet X-factor

Med den overraskende opsigelse fra den nu tidligere administrerende direktør i Lundbeck, Kåre Schultz, er den danske medicinalvirksomhed efterladt med et ledelsesmæssigt tomrum, som har fået aktiekursen til at dykke med 12 procent siden markedet er åbnet. Et stort tab for Lundbeck, der har mistet sin X-factor, vurderer analytiker.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Kåre Schultz har overraskende valgt at tage afsked med den danske medicinalvirksomhed Lundbeck, hvor han har været topchef i over to år. Siden meldingen er Lundbecks aktie dykket markant.
Læs mere
Fold sammen

Efter lidt mere end to år på posten har den populære topchef, Kåre Schultz, overraskende valgt at forlade posten som administrerende direktør i Lundbeck til fordel for den gældsplagede konkurrent Teva.

Under Kåre Schultz’ ledelse har den danske medicinalkæmpe formået at vende skuden og har de seneste år fremstået som en virksomhed i rigtig god form med en markant økonomisk fremgang. Virksomheden har især haft succes med at få nedsat omkostningerne og har samtidig kunnet hæve priserne på eksisterende produkter og introducere nye på markedet.

Men Kåre Schultz har i høj grad været den bærende figur i virksomhedens positive udvikling, og derfor bliver det en stor udfordring at finde en kandidat, der kan føre arven videre, vurderer chefanalytiker i Alm. Brand Bank, Michael Friis Jørgensen:

»Det er selvfølgelig et tab, som efterlader virksomheden og aktionærerne med et tomrum. Med et kursfald på 12 procent, virker det måske som meget at hænge op på én mand, men problemet er, at der har været en prissætning på Lundbeck-aktien, som ikke rigtig har kunnet forklares med andet, end at investorerne har hængt deres hat op på Kåre Schultz,« siger han, og fortætter:

»Kåre Schultz har haft det, vi kalder X-factor, og blandt investorerne har forventningerne til virksomheden også været hængt op på, at han har overrasket positivt fra dag ét. Derfor kan jeg også godt frygte, at der vil gå lang tid, inden virksomheden genvinder den tabte værdi. Vi må se, om man kan få en kandidat, der kan bygge samme forventning op, men ellers er det måske ikke helt uretfærdigt, at der bliver pillet det her ud af Lundbeck-aktien.«

Sideløbende med at Lundbeck-aktien har taget et hårdt slag som følge af topchefens afgang, er Tevas aktie onsdag formiddag steget med næsten 13 procent. Det er et godt billede på, at Kåre Schultz selv uden for landets grænser er blevet symbolet på Lundbecks succeshistorie og også internationalt set er en stor profil i pharma-verdenen, mener analytikeren.

Den pludselige afgang af både administrerende direktør Kåre Schultz og den kommercielle direktør, Staffan Schüberg, stiller på mange måder Lundbeck over for over for en skillevej, hvor bestyrelsen skal finde ud af, om man vil fortsætte den nuværende kurs eller gå nye veje. Men ligegyldigt hvilken vej, man vælger, bliver det ifølge analytikeren en udfordring at finde en kandidat, der kan løfte arven fra Kåre Schultz:

»Der er ingen tvivl om, at det her kommer som en overraskelse. Derfor har man heller ikke en kandidat klar, og det kan tage tid at få genbesat de her stillinger – det er ikke noget, man bare lige gør, når man ikke har haft noget forberedelsestid,« siger Michael Friis Jørgensen, og tilføjer:

»Jeg formoder, de vil fortsætte »Kåre-vejen« med fokus på at løfte indtjeningen. Men bestyrelsen skal stoppe op og spørge sig selv, om man i stedet skal prøve at føre flere penge og investeringer ind i fremtidens produkter, hvilket Kåre ikke har været bannerfører for. Det er de to veje, man står over for nu, og det skal man have truffet en beslutning om, inden man finder en ny kandidat.«

Mens Lundbeck er blevet efterladt med et ledelsesmæssigt tomrum, står den afgåede direktør over for en tilsvarende stor opgave i sin nye stilling i det gældsplagede Teva, som har haft en nedadgående aktie i mange år og alene de sidste tre år er faldet med 75 procent.

»Teva er måske det mest problemfyldte pharmaselskab i verden lige nu. Resultaterne falder samtidig med, at man har forgældet sig meget. Kåre Schultz skal ud og sælge ting fra og komme ned med gælden for at en bedre fundamental base, og det er en ny rolle. Så han kommer til at indtage rollen som leder i den mest problemfyldte virksomhed og dermed også den største udfordring, der er i pharma lige nu,« siger Michael Friis Jørgensen.