Analytiker: Konkurrenters fusionsplaner løfter Mærsk-aktien

De to Mærsk-konkurrenter China Cosco og China Shipping Container Lines (CSCL) har mandag meddelt, at rederierne arbejder videre med en fusion, og det kan være positivt for A.P. Møller-Mærsk, hvis der kommer en konsolidering i sektoren.

Foto: Claus Fisker

Det vurderer Jacob Pedersen, der er senioranalytiker i Sydbank.

Klokken 10.52 sendte Cosco en meddelelse ud, hvor det skrev, at den kinesiske stat, der er storaktionær i selskabet, arbejder videre med en plan om at lægge sine aktiver sammen med CSCL.

- Jeg tolker det som om, at man arbejder videre med fusionsplanerne. Det er det, som containerindustrien har brug for. Konsolidering og en bedre kapacitetsstyring er væsentligt for sektoren, der er præget af overkapacitet, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

- Man skal huske, at det her en industri, hvor der har været langt mellem konsolidering blandt aktørerne, og derfor er det positivt, at der bliver arbejdet videre med planerne, siger han.

Mærsk-aktien var en overgang oppe med omkring 5 pct. mandag formiddag, men efterfølgende er aktien faldet en anelse tilbage og stiger omkring 2 pct. Opturen begyndte stort set samme tidspunkt, som meddelelsen fra Cosco blev offentliggjort.

- Der er i dag rigtig mange negative nyheder indregnet i Mærsk-aktien, og derfor skal der ikke meget til at rykke kursen op, når der kommer en positiv nyhed som den her, siger Jacob Pedersen.

Han vurderer, at en fusion kan betyde, at der bliver taget skibe ud af markedet. Det vil være godt for industrien som helhed, der er præget af for mange skibe, hvilket presser fragtraterne ned.

- Med en konsolidering følger en vurdering af, hvilke skibe der skal være på søen. Det kommer til at skabe en større konkurrent, men der bliver en konkurrent mindre, og det er positivt for Mærsk, siger Jacob Pedersen.