Analytiker kalder rygklap til Alzheimers-middel en super nyhed

Lundbeck kan måske blive det første selskab, som formår at skabe et effektivt middel til behandling af Alzheimers.

Lundbecks topchef, Kåre Schultz, kan glæde sig over, at den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har besluttet at give særstatus til Alzheimersmidlet Idalopirdin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Derfor er det en rigtig god nyhed for medicinalkoncernen, at den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har besluttet at give særstatus til Alzheimersmidlet Idalopirdin. Det kan nemlig bane vejen for en hurtigere lancering i USA.

Sådan lyder vurderingen fra Michael Friis Jørgensen, aktieanalytiker i Alm. Brand, efter at FDA torsdag har givet midlet såkaldt fast track-status.

- Der findes ikke midler, der er gode til Alzheimers, og med det her fortæller FDA, at der er et klart behov at finde et middel.

- Det øger sandsynligheden for at få en godkendelse hos FDA, når de anerkender behovet for et nyt middel, så det er en super nyhed for Lundbeck. Midlet kan blive det første gode produkt til Alzheimers, siger Michael Friis Jørgensen.

Han mener dog fortsat, at det er meget usikkert, om Lundbeck nogensinde får midlet ind i USA og giver det omkring 30 pct. sandsynlighed.

- Der er så mange virksomheder, som ikke har haft succes med finde den hellige gral inden for Alzheimersmedicin, som det vil være, hvis man en dag lykkes med at finde et middel, der kan modificere sygdommen.

- Alzheimers er det, man kalder kirkegården af alle medicinalprodukter, hvor kun to af de sidste 100 er nået gennem nåleøjet, og det har ikke været særlig gode produkter, siger Michael Friis Jørgensen.

LANG VEJ TIL GODKENDELSE

Idalopirdin, der skal bruges til patienter med Alzheimers i mild eller moderat grad, har været i gennem fase 2-studier.

Selskabet mangler stadig at færdiggøre fase 3-studier, der er det sidste og afgørende skridt, inden myndighederne skal tygge på en ansøgning for produktet.

Michael Friis Jørgensen vurderer, at - hvis alt mod forventning klapper - kan midlet komme på markedet i slutningen af 2017 eller starten af 2018.

- Lundbecks middel bliver formentlig ikke et vidundermiddel, men det bliver nok nærmere en mellemvej, hvor det nok ikke bliver super sygdomsmodificerende, men mindre kan også give en del til Lundbeck.

- Der er et enormt potentiale i det her produkt. Hvis man kan få et godt produkt til Alzheimers, er der en enorm urealiseret værdi i Lundbeck, men det er fortsat meget usikkert, for der er ikke nogen, som har været i stand til at finde et rigtig godt produkt, siger Michael Friis Jørgensen.

Lundbeck-aktien stiger oven på nyheden med 5,8 pct. til 267,50 kr.