Analytiker: Ingen udsigt til stop for priskrig

Mobilpriskrigen vil fortsætte for fuld styrke i det kommende år, også efter en fusion af Telia og Telenor. TDC må glæde sig, mens »3« er ved at blive kørt ud på et sidespor, mener Sydbank.

Sammenlægningen af Telia og Telenor i Danmark får ikke nogen betydning for priskrigen i det næste år. Her ses fra venstre Telenors europachef Kjell-Morten Johnsen, Telias europachef Robert Andersson, administrerende direktør for Telia i Danmark Søren Abildgaard og administrerende direktør for Telenor i Danmark Marek Slacik ved præsentationen af deres fusion. Foto: Jens Astrup, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg tror ikke, at danskerne skal frygte stigende telepriser. Men måske skal vi til at bruge lidt flere penge på at få mere værdi i vores abonnementer.«

Senioranalytiker Morten Imsgard fra Sydbank ser mange positive træk ved onsdagens meddelelse om, at Telia og Telenor - Danmarks tredje- og næststørste teleselskaber - inden udgangen af 2015 slår sig sammen.

»Det næste år vil alt køre videre som hidtil. Efterfølgende tror jeg, at der vil være længere mellem de ekstreme kampagnetilbud, hvor man virkelig presser priserne i bund. Til gengæld vil vi få flere indholdsbaserede abonnementer. Der er ingen danske telekunder tilbage, som vil betale for teleydelser. Dem får man aldrig op i pris igen. Det har man selv ødelagt. Skal den månedlige abonnementspris være højere, bliver teleselskaberne nødt til at tilbyde en gulerod oven i, og her har Telia/Telenor langt bedre mulighed for at indgå lukrative aftaler,« siger Morten Imsgard.

TDC vil blive presset

Er det, fordi de på koncernplan har en tyngde, som TDC ikke kan levere?

»Ja, de har virkelig volumen og kan forhandle gode, skandinaviske aftaler hjem med de internationale spillere. Men man skal ikke glemme »3«, som også er her i morgen og givetvis vil agere vagthund, hvis de to store bliver mere blødsødne og magelige. »3« skal nok sørge for at holde prisniveauet ekstremt konkurrencedygtigt. Priskonkurrencen vil ikke bare forsvinde,« siger Sydbank-analytikeren.

Han er ikke i tvivl om, at fusionen mellem Telia og Telenor var en nødvendig løsning.

»Deres strategi i Danmark har haft en ret naturlig udløbsdato. De kan ikke blive ved med at bekrige hinanden på priserne. Efterhånden har det stået på i så mange år, at ingen i hverken Oslo eller Stockholm (Telenors og Telias koncernhovedkvarterer, red.) kan tro på, at selskaberne kan stå på egne ben. Det har givetvis været en meget vanskelig proces at beslutte, om den ene skulle købe den anden, eller om man - som nu - laver et fælles selskab, men det stiller dem langt, langt bedre i konkurrencen og bestræbelserne på at få en lønsom dansk forretning, der kan måle sig med aktiviteterne i andre lande,« siger Morten Imsgard.

EU vil stille særlige krav

Sammenlagt vil Telia/Telenor få 40 procents markedsandel på mobilområdet mod TDCs 41 procent. TDC er ikke ret langt fra at blive overhalet?

»Nej, det bliver meget, meget tæt på mobilmarkedet. Nu får vi en konkurrent, der kan matche TDC på alle typer af mobilabonnementer. TDC har hidtil forfulgt strategien med mere indhold og innovation, f.eks. musiktjenester, hvor de tre andre aktører - Telia, Telenor og »3« - har haft vi-sætter-prisen-ned-strategien. Nu er der udsigt til, at de kan få en god forretning på længere sigt, så TDC må være lettet over, at der endelig er taget dette skridt, og håbe på, at det går igennem hos konkurrencemyndighederne, så det danske marked bliver mere rationelt. Så kan TDC nok håndtere at slås med en spiller af sin egen størrelse,« mener Morten Imsgard.

Han tror dog, at EU-godkendelsen kun vil gå igennem, efter at der stilles særlige krav til Telia/Telenor.

»Det vil både EU og danske politikere kræve,« siger han.

Så Telia/Telenor risikerer at blive pålagt samme slags forpligtelser, som TDC i kraft af sin størrelse har i dag?

»Ja, de vil få status som en betydelig operatør og skal dermed opfylde langt flere krav fra myndighederne. Men det vil de være villige til at sluge, for der er intet alternativ,« siger Morten Imsgard.

»3« ud på et sidespor

Han tror omvendt, at »3« næppe er begejstret for onsdagens udmelding.

»Jeg er temmelig sikker på, at »3« er vågnet op i dag og har læst en nyhed, som de absolut ikke har lyst til at læse. »3« får svært ved at ændre strategi væk fra, hvor »3« er i dag, og så kan man ikke for alvor løfte indtjeningen. Sideløbende risikerer »3« kun at kunne få aftaler med andenrangsleverandører, fordi de store spillere tager de mest populære tjenester ind. Så »3« er parkeret lidt på et sidespor. Samtidig kan »3« blive endnu mere afhængig af at skulle bruge TDCs netværk. »3«s strategi er at sikre en fremragende dækning i de tættest befolkede områder, men det vil aldrig kunne betale sig for »3« at have et fuldt dækkende net i Danmark,« siger Sydbank-analytikeren.

LÆS MERE