Analytiker: GN-aktionærer kan ånde lettet op efter forlig

Aktionærerne i GN Store Nord kan drage et lettelsens suk, efter at selskabet torsdag nåede til enighed med konkurrenten William Demant Holding om et forlig i en række patenttvister i USA og Europa.

Det var de to selskabers høreapparatselskaber, GN Resound og Oticon, som har været i totterne på hinanden, og flere finanshuse har peget på, at sagen kunne koste GN Store Nord et trecifret millionbeløb. Nu kan de ånde lettet op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det vurderer senioranalytiker Morten Imsgard fra Sydbank, der dog mener, at begge selskaber rent forretningsmæssigt kan glæde sig over, at der nu er sat punktum i sagerne.

- Investormæssigt har GN klart mest at vinde. Som investering har GN været præget af meget stor usikkerhed om den ene tvist, der har været meget kendt i offentligheden og debatteret i medierne.

- Ifølge William Demant krænkede GN et af patenterne på en række af de nye og mest succesfulde produkter, og der har mange spekuleret i, at det kunne påvirke meget af GN's salg, siger Morten Imsgard.

Det var helt præcist de to selskabers høreapparatselskaber, GN Resound og Oticon, som har været i totterne på hinanden, og flere finanshuse har ifølge Morten Imsgard peget på, at sagen kunne koste GN Store Nord et trecifret millionbeløb.

Den del af sagen, der har været mest fremme, handlede om en antenne - en såkaldt receiver in ear (RIE) - hvor GN ifølge Oticon krænkede et patent i høreapparater som Resound Verso og Resound Linx.

- Så meget af risikoen i GN-aktien - som har hindret kursudviklingen - er nu ude. Jeg tror også, at det er derfor, at vi ser, at GN-aktien bliver sendt op i dag, mens William Demant falder, siger Morten Imsgard.

GN-aktien stiger 2,2 pct. til 129,90 kr., mens William Demant-aktien falder 3,5 pct. til 627,50 kr. Morten Imsgard vurderer dog alligevel, at der også for William Demant er god ræson i at komme videre.

- Forretningsmæssigt står begge selskaber som vindere, fordi de nu kan komme videre og koncentrere sig om deres kerneforretninger og deres salgsstrategier. Nu kan de bruge kræfter på at udvikle forretningen i stedet for at kæmpe i patenttvister, siger Morten Imsgard.

Forliget dækker krydslicenser på i alt 15 patenter, og en del af aftalen betyder, at William Demant får en årlig betaling af GN, som ifølge begge selskaber er et mindre beløb.

- Når begge selskaber siger, at det ikke har betydning for selskaberne, så kan det kun være små millionbeløb, siger Morten Imsgard.