Analytiker: DONGs olie- og gasforretning kan have salgsværdi på 17,4 milliarder

Efter et tidligere forsøg undersøger Dong Energy nok en gang mulighederne for at frasælge sin olie- og gasforretning, som kan ende med at få en salgsværdi på 17,4 mia. kr.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Det vurderer Casper Blom, som er aktieanalytiker hos ABG Sundal Collier, efter at det danske energiselskab tidligere på onsdagen i en meddelelse bekræftede igangværende strategiske overvejelser i forhold til fremtiden for olie- og gasforretningen.

- Vi har en basecase på 17,4 mia. kr. Men det kan variere meget, alt efter hvilke forudsætninger man regner ud fra - blandt andet hvad man tror, olien vil blive handlet til i fremtiden, siger Casper Blom.

I onsdagens meddelelse fra Dong Energy bliver det understreget, at virksomheden endnu ikke har truffet en beslutning om at frasælge sin olie- og gasforretning.

Men i forbindelse med sin børsnotering tidligere i år erklærede Dong Energy, at det vil opbygge et ledende selskab for ren energi med en portefølje baseret på førende kompetencer inden for havvind, bioenergi og grøn distribution og kundeløsninger, og at fremtidigt cash flow fra olie- og gasforretningen skal bruges til at understøtte Dong Energy's investeringer i vedvarende energi.

- Dermed blev det bekræftet, at olie-og gasforretningen ikke blev betragtet som et langsigtet strategisk engagement for Dong, fremgår det af en kommentar fra energiselskabet.

På den baggrund bør onsdagens meddelelse om de igangværende overvejelser heller ikke komme som nogen stor overraskelse, mener Casper Blom. Han synes ikke, det har været nogen hemmelighed fra Dongs side, at olie og gas ikke var dér, selskabet ville fokusere mest fremadrettet.

- Der har også tidligere været en proces i forhold til, om man skulle sælge eller beholde. Det endte så ud i, at man valgte at beholde det på det tidspunkt. Men det var også en proces, som foregik i foråret, hvor olieprisen var nede under 30 dollar. Der kan være mange grunde til, at man ikke valgte at sælge dengang, men den lave oliepris kan have været en af dem, vurderer Casper Blom.

- Og så har der været forlydender i medier, om at den mest oplagte køber og Dong ikke kunne blive enige om prisen på det tidspunkt. Men jeg tror ikke, der er mange, som forventer, at Dong har en olie- og gasforretning om fem år.

- Man kan sige, at hele investeringscasen og setuppet i Dong i dag mere kun handler om vindmøller og vedvarende energi - og om at være et grønt energiselskab frem for nogen, som også har en olie- og gasforretning, tilføjer analytikeren fra ABG Sundal Collier.

Dong Energy oplyser i onsdagens meddelelse, at finanshuset JPMorgan er blevet engageret til at skulle udføre en indledende markedsvurdering i forbindelse med de strategiske overvejelser omkring olie- og gasforretningen, der i 2015 omsatte for 12,8 mia. kr. og havde et driftsoverskud på EBITDA-niveau på 9,8 mia. kr.