Analytiker: »Det her dæmper min frygt for Vestas«

Vestas har udsigt til en gigantordre på et norsk vindmølleprojekt. Ifølge Sydbank-analytiker er det med til at lægge kimen til et stærkt 2015 på ordresiden for vindmøllekoncernen

Vestas har kurs mod kæmpeordre i Norge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vestas har kurs mod en kæmpe ordre i Norge.

Mandag eftermiddag meddelte vindmølleselskabet, at det har underskrevet et såkaldt »letter of intent« om en rammeaftale med det norske statsejede elselskab Statkraft.

Det betyder, at Vestas har udsigt til få ordrer på vindmøller med en samlet kapacitet på én gigawatt. Det er omtrent 10 gange så meget, som det, der normalt bliver betegnet som en »stor ordre« for Vestas på 100 megawatt.

Hos Sydbank mener analytiker Jacob Pedersen også, at det er særdeles gode nyheder for den danske koncern. Ifølge hans optællinger har Vestas kun annonceret en større ordre til Norge i løbet af de sidste 12 år.

»At Vestas kan gå så stærkt ind på et marked, hvor man ikke har solgt ret meget historisk. Det er rigtigt godt nyt,« siger han og fortsætter:

»Det her er med til at dæmpe min frygt for Vestas'  ordreindgang, og jeg synes også, at det skal være med til at dæmpe investorernes frygt,« siger han.

Rammeaftalen er i princippet stadigvæk bare en hensigtserklæring, hvor nordmændene har indikeret, at hvis projektet bliver til noget, så er Vestas deres foretrukne leverandør. Men Statkraft har allerede meldt ud, at de i løbet af andet kvartal vil tage deres endelige investeringsbeslutning.

Og det viser ifølge Jacob Pedersen, at det, der i øjeblikket stadig kun er fugle på taget, meget snart kan flyve ned og lade sig plukke som ægte gevinster for vindmøllekoncernen.

»Det ville undre mig rigtigt meget, hvis det her ikke ender som faste, ubetingede ordrer i Vestas' bøger.« siger han og fortsætter:

»Det er med til at slå fast, at Vestas i stigende grad bliver en meget troværdig samarbejdspartnere på de helt store aftaler med vindkraftudviklere.«

Vestas har i forvejen uudnyttede rammeaftaler for tre megawatt i USA, og der er en forventning om, at der i den kommende tid vil komme flere nye ordrer fra Kina og Indien.