Analytiker: Derfor har Vestas succes i USA

Det amerikanske marked har i mange år været af stor betydning for Vestas, som sidste år leverede 40 pct. af sine møller til kunder i USA, hvor selskabet i dag har flere ansatte end i Danmark.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med amerikansk hovedkontor i Portland i Oregon og omfattende produktionsbase i Colorado har Vestas cementeret sin position som en af de mest dominerende spillere på det amerikanske marked, hvor selskabet også har snuppet markedsandele fra blandt andre General Electric og Siemens.

Ifølge analysechef Jacob Pedersen fra Sydbank handler Vestas' succes først og fremmest om produktet.

»Det har i høj grad noget at gøre med at have det rigtige produkt, og Vestas har en bred produktportefølje, som det har mulighed for at tilbyde i USA. Derudover har selskabet et godt salgs-»setup«, ligesom den lokale produktion har været altafgørende vigtigt,« siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Havde kæmpe vækst i leverancer sidste år

I 2015 leverede Vestas møller med en samlet kapacitet på 2999 megawatt i USA. Det var en kraftig stigning fra 1517 megawatt i 2014 - og blot 102 megawatt i 2013, da hele industrien var ramt af udløbet af den vigtige PTC-ordning, som siden er blevet forlænget to gange - senest for en femårig periode.

Støtteordning har givet udsving

»Det er et kernemarked for Vestas men har historisk også været lidt "make-or-break" afhængig af støtteordningen. Derfor er det også positivt for Vestas, at man har fået den her lange PTC-forlængelse og de gunstige skattespecifikationer på, hvordan man kan udnytte ordningen,« siger Jacob Pedersen.

Tidligere er PTC-ordningen flere gange blot blevet forlænget et år ad gangen, og derfor kom det som en positiv overraskelse, at de amerikanske politikere i december sidste år blev enige om en femårig forlængelse, men hvor støttebeløbet trappes ned fra år til år. Den lange horisont kan ifølge analytikeren gøre, at det ikke længere vil blive et tema at diskutere markedsmæssige risici i forhold til PTC.

Er sandsynligvis i gang med sidste omgang med PTC

»PTC og PTC-forlængelse har altid været et tema. Det tror jeg ikke det bliver - måske nogensinde - igen. For når ordningen udløber, så kommer vi ikke til at se den igen, fordi på det tidspunkt er vindenergien på land konkurrencedygtig, og desuden har man formentlig via en klimalovgivning lagt en bod på forurenende energikilder. Et godt bud lige nu og her er, at PTC'en aldrig bliver et tema igen,« vurderer analytikeren.

Flere Vestas-ansatte i USA end i Danmark

Vestas havde ved udgangen af første kvartal 5033 ansatte i USA, hvilket var 269 flere end på samme tid sidste år, men nu inkluderes også de medarbejdere, der fulgte med købet af serviceselskabet UpWind Solutions. Til sammenligning havde Vestas på samme tid 4569 ansatte i Danmark.

Historisk har Vestas leveret 14.750 møller til USA med en samlet kapacitet på 16.067 megawatt.