Analytiker: B&O's regnskab er alarmerende dårligt

"Alvoren er til at få øje på" hos B&O, og topledelsen bør overveje om det er rigtigt at fastholde produktion i Struer. Det er vurderingen efter et overraskende svagt årsregnskab.

Analytiker: B&O's regnskab er alarmerende dårligt. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kan komme nye drastiske ændringer hos B&O den kommende tid. Sådan lyder vurderingen, efter at den danske elektronikkoncern har fremlagt et årsregnskab torsdag morgen, der viser store problemer med at tjene penge. Særligt kerneforretningen, der består af AV (radio/TV) og det nye brand B&O Play har massive problemer med at tjene penge, og underskuddet er så stort, at det bør få B&O-toppen til at reagere, lyder det fra en analytiker.

"Dagens regnskab er endnu et vidnesbyrd om, at B&O ikke er god til at tjene penge. B&O får en god omsætningsvækst, men lander med et underskud. Det er kernen i problemet. På trods af, at kunderne tager godt imod nye produkter, så tjener man ingen penge," siger Morten Imsgard, aktie- og senioranalytiker i Sydbank.

"Den toplinjevækst man går efter den giver omkostninger til marketing og produktion, og med det set-up, som selskabet har på nuværende tidspunkt, så kan man ikke forvandle det til at overskud," siger han.

Hvad er årsagen til problemerne?

"Problemet er todelt. Man får solgt for få af de enkelte produkter til, at der for alvor er skala-fordele i det for B&O. Tilmed er noget af det produktions-setup man har for dyrt," siger Morten Imsgard.

Bang & Olufsen

I mio. kr. 2014/15 2013/14 Ændr.
i pct.
Omsætning 2356 2162 9%
Driftsresultat -807 -261 --209%
Nettoresultat forts. akt. -607 -228 --166%
Egenkapital 1921 1604 20%
Overskudsgrad -34,3 pct. -12,1 pct.
Ansatte 2015 2180 -8%

Hvad kan B&O-ledelsen gøre?

"Man er nødt til at prøve at adressere begge dele på én gang. Toplinjen skal vokse betragteligt, mens omkostningerne skal holdes nede. Det er ikke nogen nem øvelse," siger han.

Hvordan kan B&O løse det?

"B&Os strategi er at skaffe toplinjevækst de næste år i AV-forretningen og B&O Play. Det betyder, at man må kigge på, om man har butikker de rigtige steder. De skal ligge helt rigtigt og være totalt opgradede og moderniseret alle steder i verden, for at det kan lykkes at skabe betydelig toplinjevækst. Og så skal der bruges marketingkroner på at drive toplinjevæksten," siger Morten Imsgard.

Hvordan kan B&O reducere omkostningerne - det har B&O jo allerede forsøgt at gøre i lang tid?

"Ja, meget af er allerede gjort. Man har haft udfordringer med at samle de nye Avant-fjernsyn, som har betydet, at både produktlanceringen er blevet forskudt, og man har ikke tjent nok penge på de første fjernsyn, man har solgt. Den slags har selskabet ikke råd til. Fra dag ét man er på markedet, skal produktionen gerne være oppe at køre. For produktlivscyklussen er så kort, at der ikke er tid til en læringsproces, for når den så er afsluttet, så er produktet måske halvvejs i sin livscyklus," siger han og tilføjer:

"Men det bliver svært for B&O det her. For noget af det, der gør B&O unik er materialevalget, at man samler meget med håndkraft, og man har rigtigt meget forædlingsarbejde, hvor man kæler for detaljen. Det er jo noget. Men man skal have salgsvolumen betydeligt op for at der er råd til den slags ting," siger Morten Imsgard.

Er det stadig vitalt for B&O at beholde sin resterende produktion i Struer?

"Selskabet er i en situation, hvor intet er helligt længere. Når B&O ikke betaler noget udbytte i dag til aktionærerne indikerer det også, at situationen er så usikker, at de må have en form for finansiel polstring for at kunne håndtere den transformation, der er nødvendig i de tilbageværende forretningsben. Så B&O er ikke et sted, hvor man kan tillade sig at tage sig en luksus om, at nogle dele af forretningen vil man ikke røre ved. Alt må i realiteten være i spil. Andet har man ikke råd til. Alvoren er til at få øje på i dagens regnskab," siger Morten Imsgard.

Så du ser det ikke som strategisk afgørende at fastholde den resterende produktion i Struer?

"Delvist kan det være det. Det er jo en del af kernen og DNA'en i selskabet, og den skal man passe på med at pille for meget ved. Men omvendt, så lyver regnskabstallene ikke, og man er i en situation i selskabet, hvor man er nødt til at vende hvert et sandkorn i virksomheden for at finde ud af, om man gør tingene på den smarteste måde, og hvad man kan få ud af det," siger Imsgard og tilføjer:

"Det er klart, at hvis man vælger noget andet end at blive i Struer, så gambler man også med nogle elementer af B&Os identitet, og det kan jo over tid vise sig ikke at være den rigtige løsning. Men omvendt er selskabet nødt til at adressere den kortsigtede problemstilling, at det taber rigtigt mange penge aktuelt, og det kan man ikke blive ved med at gøre."

TV: 3 highlights fra B&O: Mantoni går ned i løn