Analysehus: Oliemangel venter forude

Analysehuset Wood Mackenzie vurderer i en frisk analyse, at verden kan stå i akut oliemangel i 2035. Der bliver nemlig ikke investeret nok i felter på grund af den lave oliepris.

Foto: HAIDER AL-ASSADEE.
Læs mere
Fold sammen

I disse dage hvor verden er ved at flyde over i olie, kan det virke absurd at tale om oliemangel. Men ikke desto mindre forudser det anerkendte analysehus Wood Mackenzie, at vi om 20 år vil stå i en temmelig akut oliemangel.

Wood Mackenzie vurderer, at der vil mangle 4,5 mio. tønder olie om dagen på verdensmarkedet i 2035, vil sammenligning er den daglige efterspørgsel på olie i dag ifølge det internationale energy agentur på 96 mio. tønder om dagen.

Den kommende mangel på olie skyldes to ting: For det første har olieselskaberne ikke haft særlig meget held i sprøjten, når de har boret efter olie de seneste mange år. Og for det andet, så har de styrtdykkende oliepriser fået mange selskaber til at skære dybt i deres efterforskningsbudgetter.

»I de seneste fire år har industrien set skuffende efterforskningsresultater, hvor den opdagede volumen om året er faldet fra omkring 19 mia. tønder mellem 2008-2011 til otte mia. tønder mellem 2012-2015,« siger Andrew Latham, der er underdirektør i Wood Mackenzie.

Mellem 2016-2018 forventer analysehuset, at olieselskaber vil investere 40 mia. dollar om året i efterforskning, hvilket blot er det halv af, hvad der årligt blev investeret mellem 2012-2014.