Analysehus: Forfærdeligt år for containerindustrien i sigte

Det er en kombination af overkapacitet på containermarkedet, chokerende lave fragtrater samt de lave oliepriser, der har fået analysehuset Drewry til at skrue ned for sin optimisme omkring aktierne A.P. Møller-Mærsk.

Det er en kombination af overkapacitet på containermarkedet, chokerende lave fragtrater samt de lave oliepriser, der har fået analysehuset Drewry til at skrue ned for sin optimisme omkring aktierne A.P. Møller-Mærsk. Fold sammen
Læs mere
Foto: WU HONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fremgår af et analysenotat, efter at Drewry torsdag sænkede sin anbefaling af Mærsk til "uattraktiv" fra "neutral" og skar sit kursmål til 8000 kr. fra 9700 kr.

»Drewry er sælger i den nuværende situation, eftersom de underliggende fundamentaler for containershipping fortsatte med at blive forværret i løbet af første kvartal. Spotraterne befinder sig næsten på lavpunktet, og Drewrys undersøgelser peger på, at de nye kontrakter er blevet underskrevet på betydeligt lavere niveauer end sidste år,« skriver analytikerne Rahul Kapoor og Nilesh Tiwary i notatet.

Det betyder ifølge dem en stor risiko for, at Maersk Line ikke kan vende tilbage til overskudsgivende drift inden for den nærmeste fremtid, og det risikerer også at ende med en nedskæring af udbyttet.

Ifølge Drewry kigger containerrederierne frem mod et "forfærdeligt" 2016 med strukturel nedgang i handelsvolumenerne, historisk lave fragtrater og yderligere stigende kapacitet, hvilket kan medføre et samlet tab for industrien på 6 mia. dollar.

»Vi venter en meget udfordrende toårsperiode for Maersk Line, hvor industrien skal navigere gennem kronisk overkapacitet og en strukturel nedgang i den globale efterspørgsel. Hvis priserne på bunker fuel ikke var støttende for udviklingen, vurderer vi, at Maersk Line ville være i alvorlige vanskeligheder finansielt,« skriver de to Drewry-analytikere.

»Konsensus indbygger en lille genrejsning i raterne i år, men vi forbliver skeptiske og venter, at konsensusestimaterne for både 2016 og 2017 vil blive sænket betydeligt,« fortsætter de.

Mærsks B-aktie faldt med 0,1 pct. til 8145 kr. torsdag.