Analyse: Østeuropæiske arbejdere på vej hjem

Personer fra blandt andet Polen, Tjekkiet og Ungarn, der har søgt til Vesteuropa, kan konstatere, at de nu kan få langt bedre lønninger og vilkår i deres hjemland, end da de tog afsted. Det vil mange af dem reagere på, hvilket vil styrke de pågældende landes ejendomsmarkeder, vurderer Colliers.

Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst 7 mio. arbejdere fra seks østeuropæiske lande, der i 2004 og 2007 meldte sig ind i EU, er siden da rejst til Vesteuropa for at arbejde. Det har givet meget politisk ballade, men det har også betydet, at de vesteuropæiske lande er blevet styrket rent økonomisk.

Nu er udviklingen imidlertid ved at vende, vurderer ejendomsrådgiveren Colliers i en ny rapport. Økonomien i flere af såkaldte CEE6-lande – Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Bulgarien og Rumænien – er stærkt forbedret, og lønningerne tordner i vejret som følge af pressede arbejdsmarkeder. Det kan motivere mange af udvandrerne til at vende hjem.

”Vi tror, at udvandringsbølgen har toppet, og at arbejde vil rejse tilbage mod øst til CCE6,” skriver Colliers.

I lande som Polen og Tjekkiet er lønningerne stadig kun cirka halvt så store som gennemsnittet i EU. Men hullet kan hurtigt blive lukket. For eksempel ligger mindstelønningerne i år til at stige mellem 7 og 15 procent i de seks lande.

Samtidig kan mange udvandrere, når de besøger deres hjemland, konstatere, at livskvaliteten i mellemtiden er øget betragteligt mere, end den er i de lande, de er flyttet til. Dette er dokumenteret i indeks fra OECD.

Hvis Colliers får ret i, at vandringsstrømmen vender, vil det få stor betydning for ejendomsmarkederne, både i øst og vest. For eksempel arbejder der alene i Tyskland så mange polakker, at det svarer til 6 procent af den tilbageværende befolkning hjemme i Polen.

Hvis man teoretisk forestiller sig, at alle vender hjem, bliver der altså behov for rigtigt mange nye boliger og fysiske arbejdspladser i Polen – hvorimod den tilsvarende efterspørgsel bliver trukket ud af det tyske marked.

Colliers har kontorer over hele verden, og det er koncernens analytikere i Tjekkiet, der har udarbejdet rapporten. De danske kolleger vurderer ikke, at man netop herhjemme skal vente nogen stor udvandring af østeuropæiske arbejdere.

”Så vidt jeg ved, er der ikke noget, der tyder på, at østeuropæisk arbejdskraft vil begynde at rejse væk fra Danmark. Tværtimod har Berlingske og Weekendavisen for nyligt haft artikler om, at der er mange udlændinge på for eksempel ingeniørstudiet. En vis andel af dem vil nok blive i Danmark efter endt studie,” skriver analytiker Joseph Alberti i en mail til Berlingske Business Ejendomme.