Analyse: Norden mister 200.000 arbejdspladser

På grund af høje produktionsomkostninger og ændringer i den globale efterspørgsel vil de nordiske lande miste 200.000 produktionsarbejdspladser i de kommende år. Sådan lyder konklusionen i en ny analyse.

Omkring 200.000 produktionsjob vil forsvinde i de nordiske lande i de kommende år, lyder det i en ny analyse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens politikerne i øjeblikket heftigt diskuterer rammerne for finansloven for næste år, er hovedambitionerne hos både venstrefløjen og den borgerlige fløj faktisk identiske: Der skal skabes job, flere job og atter job.

Og skal man tro konklusionerne i en ny analyse fra konsulentvirksomheden Boston Consulting Group, BCG, er der grund til, at de danske folketingspolitikere rubber neglene og måske stikker hovederne sammen med deres kolleger i de øvrige nordiske lande for at udveksle erfaringer. Det skriver digitaljournal.com

Analysen: »Revitalizing Nordic Manifacturing: Why decisive action is needed« peger nemlig på, at de nordiske lande Danmark, Finland, Sverige og Norge til sammen vil miste omkring 200.000 produktionsarbejdspladser i løbet af de næste fem til syv år - hvis ikke landene tager affære og ændrer deres politik.

Høje lønninger hæmmer virksomheder

Forklaringen på, at de store nordiske virksomheder bliver nødt til at skære i deres medarbejderstabe er ifølge BCG dels ændringer i den globale efterspørgsel - som går mere i retning af såkaldte emerging markets - og dels at de nordiske virksomheder i øjeblikket mister konkurrencekraft på grund af høje omkostninger.

Den største udfordring er de relativt høje lønninger. Selv om lønningerne generelt stiger i de såkaldte Emerging Markets er timelønnen for en fabriksarbejder i Kina og Østeuropa stadig omkring 80-90 procent lavere end i Norden.

I Tyskland er lønningerne generelt 20 procent lavere end i Norden, mens de amerikanske arbejdere koster cirka 40 procent mindre.

Og det er fakta, som regeringen tager alvorligt, siger erhvervsordfører hos De Radikale, Andreas Steenberg.

»Det sætter en streg under, hvorfor det arbejde vi er i gang med, med vækstplaner, skattelettelser på arbejde og strammere styring af den offentlige økonomi er nødvendigt. Men det viser også, at vi ikke er færdige,« siger han til Berlingske Business.

Virksomheder mindre produktive

Regeringen har nedsat en såkaldt Produktivitetskommission, der snart kommer med sine anbefalinger til, hvordan virksomhederne bliver mere produktive

Men anbefalingerne i rapporten fra BCG går på, at de nordiske politikere bør skabe en »New deal« for de nordiske industrivirksomheder, og blandt andet sørge for at holde lønningerne konkurrencedygtige og sænke skatterne.

Ifølge den radikale erhvervsordfører harmonerer rådene fint med de tiltag, regeringen allerede har sat i gang med at sænke skatten på arbejde.

»Regeringens politik med at give skattelettelser til folk, der arbejder - beskæftigelsesfradraget blev jo fordoblet i den Skattereform, der er ved at blive ført ud i livet - betyder, at folk får en lønforhøjelse af staten i form, at de får lov til at beholde flere af deres egne penge,« siger Andreas Steeberg, der ikke vil afvise flere skattelettelser:

»Det er ikke i pipelinen. Men nu må vi se, hvad Produktivitetskommissionen kommer med. Jeg vil ikke afvise noget. Vi er jo i hvert fald ikke færdige med arbejdet med at få gjort Danmark konkurrencedygtig,« siger han.

Nye nedslående produktivitetstal

Konklusionerne i analysen fra BCG kommer samtidig med, at nye produktivitetstal fra Danmarks Statistik. De viser, at de danske virksomheder er blevet mindre effektive, og at produktiviteten samlet tog et dyk på 0,2 procent fra 2011 til 2012.

Hvad synes du, det siger, om jeres indsats indtil videre, at det går den gale vej?

»Det er jo ikke tilfredsstillende. Og det er derfor, at vi har nedsat en produktivitetskommission, der skal komme med anbefalinger. Og det bliver en afgørende dagsorden i foråret,« siger Andreas Steenberg