Analyse: Kinesisk presbold på B&O-bestyrelse

B&O' bestyrelse med formand Ole Andersen i spidsen oplever nu et mareridt blive til virkelighed. Bestyrelsen er blevet presset af kinesiske Sparkle Roll til at udsende en fondsbørsmeddelelse, som sætter navn på den kinesiske købsinteresse vel at mærke uden at parterne er blevet enige om et anbefalet bud.

Berlingske Business', Jesper Kongskov, har i mange år fulgt B og O tæt. Læs Jesper Kongskovs analyse, hvor han dækker de seneste forhandlinger om Bang og Olufsens fremtid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det et højst opsigtsvækkende, at bestyrelsen i Bang & Olufsen (B&O) nu efter måneder spekulationer sætter navn på den interesserede køber, der har rumlet i kulissen i hvert fald siden november sidste år, hvor bestyrelsen offentliggjorde, at der var købsinterese.

Det er opsigtsvækkende, fordi navnet på den interesserede køber, som er Sparkle Roll Group med base i Hong Kong, kommer frem i en fondsbørsmeddelelse, uden at der er enten er fremkommet et bud, som bestyrelsen vil anbefale, eller at Sparkle Roll for den sags skyld har trukket sig.

Efter måneders forhandlinger har Sparkle Roll nu mistet tålmodigheden og har sat B&O-bestyrelsen stolen for døren. Sparkle Roll vil have bestyrelsens anbefaling til det købstilbud, som luksusgruppen med base i Hong Kong gerne vil fremsætte på hele B&O.

Men aktiemarkedet har spekuleret B&O-aktien op i over 70 kr. per aktie, svarende til at markedværdi på over 3,1 mia. kr. Alene her til morgen er aktien blevet mere end 100 mio. kr. mere værd.

Men B&O er ikke ret meget mere end 3 mia. kr. værd, mener Sparkle Roll, der gerne vil købe B&O. Kineserne vil gerne købe B&O for »en fornuftig pris«, som det udtrykkes i fondsbørsmeddelelsen. Men den pris er tæt på den aktuelle kurs eller lige lidt over. Derfor er en aktiekurs over 70 kr. per aktie et problem, for der er ikke plads til nogen videre stor præmie til aktionærerne i B&O. Traditionelt skal en køber give en »overkurs« på omkring 30 pct. eller mere for at overtale aktionærerne i et børsnoteret selskab til at sælge. Dertil kommer, at det første bud som regel skal hæves, for at give aktionærne en følelse af, at de har forhandlet prisen lidt op. Det er ren ejendomsmægler-psykologi.

Sparkle Roll har formentlig truet B&O-bestyrelsen med enten at trække sig som interesseret køber. Det ville få B&O-aktien til at falde som en sten. Siden slutningen af oktober sidste år, hvor aktien så småt begyndte at stige i på rygter om at der kunne komme et overtagelsestilbud, er aktien steget mere end 50 pct. Aktien vil derfor med al sandsynlighed falde som en sten, hvis Sparkle Roll trækker sig. Bestyrelsen har nemlig for længst erkendt, at B&O i sin nuværende ejerstruktur og med tab på driften er for lille i den globale konkurrence. Der SKAL findes en ny ejer eller samarbejdspartner for at B&O kan overleve.

Eller Sparkle Roll har truet med at offentliggøre sin interesse via et officielt købstilbud over fondsbørsen, det der også kaldes et fjendtligt overtagelsesforsøg. Men det er ingen interesseret i. For bestyrelsen vil gerne have så godt et tilbud frem til aktionærerne som muligt. Og et fjendtligt forsøg risikerer også at ende med at kineserne trækker sig.

Sparkle Roll vil have bestyrelsens anbefaling for at overbevise aktiemarkedet om, at de er eneste mulighed for at selskabet kan overleve.

Sparkle Roll forhandler formentlig lige nu med flere storaktionærer om et køb af deres aktier. Det kunne være ATP, som ejer over 10 pct. af selskabet og som er gjort til insider i forløbet. Sætter Sparkle Roll sig tungere på selskabet end de små seks pct. af aktierne, som luksusselskabet ejer i dag, kan det måske presse bestyrelsen til at gå ud med en anbefaling af et købstilbud på selskabet, der ligger under det aktuelle kursniveau.