Analyse: Hollandsk ordre tegner lovende for fremtiden

Dong er blevet bedre til at holde styr på omkostningerne, og det stiller selskabet bedre i konkurrencen på energimarkedet, der er ved at omstille sig fra fossile kilder. Sådan lyder vurderingen fra Sydbank, efter at Dong tirsdag aften har annonceret en ordre i Holland, hvor det skal opføre to havvindmølleparker.

Dong skal opføre de to vindmølleparker inden for fire år. Havvindmølleparkerne vil blive placeret 22 kilometer fra kysten i den hollandske provins Zeeland. (Foto: Henning Bagger) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er tale om de to mølleparker Borssele I og II, som hver får en maksimal kapacitet på 350 megawatt, og Dong har vundet udbuddet ved at kunne sikre en gennemsnitspris på 72,7 euro - omkring 550 kr. - per megawattime i de første 15 år af kontrakten.

»Vi ser meget positivt på Dong Energys sejr i den hollandske budrunde om at opføre havmølleparkerne Borssele I & II.«

»Med sejren sandsynliggør Dong Energy, at selskabet fortsat er den mest omkostningseffektive projektudvikler i den globale havvindindustri. Det er efter vores vurdering meget afgørende, da ikke alle havmølleparkprojekter er lige attraktive,« skriver aktieanalytiker Morten Imsgard i en kommentar til ordren.

PRIS TEGNER LOVENDE

Han hæfter sig særligt ved prisen på strømmen, som ifølge hans vurdering er et tegn på, at omkostningerne ved at drive en havvindmøllepark i øjeblikket falder meget kraftigt.

Prisen i Holland er ifølge Morten Imsgard konkurrencedygtig med elektricitet fra andre typer af vedvarende energi.

»Den kraftige omkostningsreduktion er totalt afgørende for, hvor stor en rolle, havmølleelektricitet kommer til et spille i den globale omstilling fra fossile energikilder til vedvarende energiproduktion.«

»Den politiske tilskudsstøtte til havmølleparker vil efter vores vurdering kun fortsætte, så længe deltagerne i havvindindustrien kan fremvise en god evne til at reducere omkostningerne betydeligt år efter år,« siger Morten Imsgard.

Som følge af aftalen har Sydbank hævet sine forventninger til aktivitetsniveauet i Dongs vindmølleforretning efter 2020.

Selv om Sydbank ser positivt på Dongs ordre i Holland, så anbefaler banken fortsat ikke sine kunder at købe aktien, da man finder prisen for høj set i lyset af en begrænset mulighed for afkast på den korte bane. Dong har en markedsværdi på 101 mia. kr.

Dong skal opføre de to vindmølleparker inden for fire år. Havvindmølleparkerne vil blive placeret 22 kilometer fra kysten i den hollandske provins Zeeland.