Analyse: Grøn virksomhed brænder penge og tillid af

Det lyder forjættende: En grøn virksomhed med en særligt udviklet nanoteknologi, der gør rengøring lettere og mere grøn. Problemet er dog, at Act.Global i Kastrup har solgt licenser til kunder, som ikke vil betale. Tvivl om den samlede værdiansættelse af selskabet på over 600 mio. kr.

Carsten Jensen er stifter, direktør og hovedaktionær i nanovirksomheden Act.Global i Kastrup. Hvad, der umiddelbart ligner en grøn drømmevirksomhed, viser sig at være en virksomhed med kunder, som enten ikke vil eller ikke kan betale. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pengene strømmer ud af den grønne nanovirksomhed Act.Global i Kastrup.

Det er ikke unormalt, at en opstartsvirksomhed brænder store beløb af, mens virksomheden bygges op. Således også i Act.Global i Kastrup med stifter, direktør og storaktionær Carsten Jensen i spidsen.

Det er dog unormalt, at virksomhedsgruppen samtidig skruer voldsomt op for luftige værdier i et selskab med stor usikkerhed, og som bløder så voldsomt på bundlinjen. Act.Global har pludselig måttet afskrive og hensætte store beløb på tidligere salg og tilgodehavender fra licenskunder. Og det koster på tilliden til selskabet.

Virksomheden har brandet sig som en supergrøn virksomhed og udviklet et særligt rengøringsprodukt ved hjælp af nanoteknologi. Denne patenterede teknologi sælges som licenser. Kunderne får dermed adgang til at anvende produktet ACT CleanCoat. Men, men, men. Flere af disse kunder har angiveligt ikke bidt på.

Hvad Act.Global har håbet og troet var et salg, har angiveligt blot været en hensigtserklæring fra en række købere af Act.Global-produkter.

»Hvad Act.Global har håbet og troet var et salg, har angiveligt blot været en hensigtserklæring fra en række købere af Act.Global-produkter.«


Det ramponerer tilliden til Act.Global, tilliden til det grønne vidunder, tilliden til Carsten Jensen, og det risikerer at blokere for eventuelle nye, nødvendige kapitalindskud.

Der er skabt usikkerhed om det økonomiske fundament og usikkerhed om kundernes betalingsvilje og betalingsevne efter et meget overraskende og stort underskud på 121 millioner kroner i det 2018/2019-regnskab, der blev offentliggjort for et par uger siden.

Man skal holde tungen lige i munden for at følge transaktionerne i Carsten Jensens selskaber. Driftsselskabet Act.Global i Kastrup har Carsten Jensen som majoritetsaktionær via hans to holdingselskaber, Trendkeeper Holding og Smartkeeper Holding.

Trods et dundrende underskud i Act.Global på 121 mio. kr., har egenkapitalen ikke desto mindre kunnet forbedres fra 33 til 46 mio. kr. Regnskabet viser, at der er taget en hensættelse til tab på tidligere bogførte indtægter på 75 mio. kr., samt hertil yderligere nogle nedskrivninger.

Samtidig er der dog en særlig post på egenkapitalen på 147 mio. kr. fra indskud fra investorer og konvertering af gæld og hokus-pokus, sammenlagt sikrer det en positiv egenkapital på 46 mio. kr. Går man skridtet op i Carsten Jensens to holdingselskaber, jamen, så har man her skruet voldsomt op for værdierne og dermed den bogførte egenkapital.

Samlet set vurderes virksomheden Act.Global således at være over 600 mio. kr. værd i handel og vandel. Hvis altså disse værdiansættelser holder i virkelighedens verden.

Dagbladet Børsen har over den seneste uge skrevet flere artikler om de luftige værdiansættelser i Act.Global-gruppen. Særligt overraskende er det, at Carsten Jensen i efteråret lovede, at Act.Global ville komme ud med et plus på bundlinjen i 2018/2019 – som altså endte med et minus på 121 mio. kr.

»Man skal holde tungen lige i munden for at følge transaktionerne i Carsten Jensens selskaber.«


Dette kan skyldes, at selskabets revisor, Grant Thornton, har krævet dels hensættelser dels nyindskud for overhovedet at ville skrive under på regnskabet.

Revisor henviser i sine bemærkninger i øvrigt til, at Act.Global forudsættes at være en såkaldt going concern. Altså en virksomhed i drift, som må formodes at kunne betale sine regninger. Det er revisors mulighed for at at tænde en advarselslampe.

Frank Thinggaard, der er professor i eksternt regnskab på Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, har over for Børsen givet udtryk for tvivl om, hvorvidt regnskabet overhovedet er retvisende.

I første omgang er økonomien i Act.Global et anliggende mellem Carsten Jensens og hans cirka 170 investorer. Blandt disse er Lagkagehusets stifter, Ole Kristoffersen. Nu viser det sig, at en statslig fond, Den Grønne Investeringsfond, har ydet et lån til Act.Global, skriver Børsen. Hvor stort, dette beløb er, vides ikke.

Berlingske har uden held forsøgt at få en kommentar fra Carsten Jensen. Blandt andet i forhold til spørgsmål om baggrunden for lånet fra Den Grønne Investeringsfond. Hvorfor Act.Global og de to holdingselskaber har forskellige revisorer, hvorfor Carsten Jensen pludselig ændrer opfattelse med hensyn til værdiansættelser i efteråret 2019, om fremtidige kapitaltilsagn og om Act.Global som going concern.

Carsten Jensen skriver i øvrigt i sit 2018/2019-regnskab, at selskabet kun indgår aftaler med partnere, som vurderes at have »finansiel styrke og forretningsevne« til at købe og omsætte den særlige teknik til business.

Ikke desto mindre skriver Carsten Jensen også, at Act.Global faktisk har solgt licensrettigheder i 2018/2019 for 178 mio. kr., men at selskabet på grund af forsigtige principper blot har taget 30 mio. kr. med ind i bøgerne.

En forsigtighed, der altså står i skærende kontrast til tidligere, og som for alvor skaber tvivl om tilliden til Act.Globals økonomi og regnskaber.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator

»Det er revisors mulighed for at at tænde en advarselslampe.«