Amnesty: Børnearbejde bag mobilbatterier

Børn ned til syv år slider i miner i Afrika under livstruende forhold for at bryde metaller, som skal bruges i mobiltelefoner, tavle-PCer og biler.

Katanga-provinsen i Den Demokratiske Republik Congo er kendt for sin store minedrif, heriblandt af mineralet kobolt, der bruges i batterier til bl.a. telefoner og tavle-PCer. Her ses arbejdere i en koboltmine i Tulwizembe. Arkivfoto: Kenny Katombe, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KENNY KATOMBE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børn helt ned til syv år sendes i minerne for at bryde den kobolt, som bruges i batterierne i mange af de smartphonetelefoner, tavle-PCer og biler, som vi alle dagligt bruger.

Det siger Amnesty International i en ny rapport, som er lavet i samarbejde med African Resources Watch.

Flere af de store teknologigiganter - heriblandt Apple, Samsung og Sony - undlader at forsikre om, at kobolten i deres litiumbatterier ikke bliver udvundet ved at bruge børnearbejde, fastslår rapporten.

Arbejder under livsfarlige forhold

»Virksomhederne bag dette tjener milliardgevinster. Så det handler virkelig om at udnytte udsatte og fattige mennesker,« siger Kathleen McCaughey fra Amnesty International.

Børnene, der arbejder under livsfarlige forhold og er udsat for vold og udnyttelse, bliver som de voksne i minerne kun betalt med en dollar om dagen.

Halvdelen af den kobolt, som bruges i de genopladelige litiumbatterier, kommer fra Den Demokratiske Republik Congo. FN-organisationen ILO kalder minedriften i Congo for en af de værste former for børnearbejde, fordi den blandt andet kan forårsage lungeskader. Ifølge FNs børnefond, UNICEF, arbejdede omkring 40.000 børn i miner i det sydlige Congo i 2014. Mange af dem arbejdede med kobolt.

Amnesty har kontaktet 16 internationale IT-producenter, og ingen af dem har med sikkerhed kunnet dokumentere, hvorfra kobolten i deres produkter kommer, selv om de har styr på ophavet til øvrige metaller som guld, tin og wolfram, som der dog - i modsætning til kobolt - er lovkrav om dokumentationen for. Apple siger, at man er ved at undersøge sagen. Microsoft kan ikke »med absolut sikkerhed« sige, om kobolt fra Congo forekommer i Microsofts produkter. Samsung har slet ikke svaret på, om der bruges kobolt fra Congo.

12 timer uden ansigtsmasker

Amnesty og African Resources Watch har interviewet 90 voksne og børn, der arbejder i fem koboltminer. De fortæller om arbejdsdage på 12 timer uden beskyttelsestøj, og mange oplever betydelige helbredsproblemer som følge af arbejdet. Ifølge rapporten har børnearbejdere helt ned til syv år skullet bære rygbrækkende mænder og arbejde i intens varme uden ansigtsmasker eller handsker. Flere børn siger, at de er blevet slået af sikkerhedsvagter ansat af mineselskabet og tvunget til at betale »bøder« til uautoriseret minepoliti, som staten har sendt ud for at trække penge ud af folk.

Rapporten sporer forsyningskæden fra disse miner til Congo Doongfang Mining, som er et af de største mineselskaber i landet og ejes af det kinesiske Zhejiang Huayou Conolt Ltd. Selskabet oplyser til Amnesty, at »vores selskab har ikke været opmærksom på, at nogle af vores leverandører har ansat børnearbejdere i deres miner eller arbejdet under usikre arbejdsforhold«.

Læs mere: Hent Amnesty Internationals rapport »That is what we die for« (på engelsk i PDF-format)