Amerikas fem største banker er for store til at fejle

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, udmelder onsdag, at selv otte år efter finanskrisen er fem af de otte største amerikanske banker for store til at fejle.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE BLAKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver The New York Times.

Centralbanken mener ikke, at de givne banker på nuværende tidspunkt er rustet til at kunne håndtere den stressbyrde en eventuel finanskrise ville medbringe. Bankerne modtager især kritik for ikke at have en grundig nok plan for at kunne bibeholde deres likviditet og normale bankdrift i krisetilstande.

- Målet er at ende fænomenet for store til at fejle og beskytte de amerikanske skatteydere ved at afslutte hjælpepakker, siger F.D.I.C's viceformand, Thomas M. Hoenig, til New York Times.

Blandt de banker, som er blevet udpeget af centralbanken som værende i farezonen er JPMorgan Chase og Bank of America. Repræsentanter fra bankerne udtaler, at de er ærgerlige over centralbankens udmelding. JPMorgans direktør, Jamie Dimon, har dog så sent som i sidste uge pralet i bankens årsrapport med, at banken havde nok ressourcer nok til at absorbere tabene fra alle risici i centralbankens årlige stresstest.

Centralbanken har meldt ud, at de har sendt breve til de banker, som de har vurderet ikke at være robuste nok og beskrevet, hvilke kompleksiteter i bankerne de vurderes bør efterses.

De amerikanske banker er større i dag målt på aktiver, end de var før krisen i 2008.