Amerikanske politikere angriber dansk topchefs kriseplan til 150 milliarder

Med et spektakulært skaktræk til 150 milliarder kroner har medicinalgiganten Teva med danske Kåre Schultz i spidsen længe forsøgt at komme fri af et gigantisk retsopgør i USA, hvor selskabet bliver beskyldt for at sætte profit over menneskeliv. Nu skyder amerikanske politikere den danske topchefs plan ned.

Den israelske medicinalgigant Teva med danske Kåre Schultz i spidsen er hvirvlet ind i stribevis af store retsopgør i USA, som kan koste selskabet milliarder i bøder og forlig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lignende et næsten genialt taktisk skaktræk, da den danske Teva-topchef Kåre Schultz i efteråret 2019 gik i offensiven med en kriseplan til 150 milliarder kroner, som skulle trække ham fri af et gigantisk retsopgør med nu over 3.000 amerikanske stater, byer og kommuner.

Kåre Schultz og Teva er sammen med en række andre selskaber havnet i et voldsomt slagsmål mellem myndigheder og medicinalgiganter, fordi selskaberne ifølge anklagerne med salg af såkaldte opioider – en særlig form for smertestillende medicin – skulle have skabt en epidemisk misbrugskrise i USA.

Ved at kaste et forlig til 150 milliarder kroner på bordet, som primært består af værdien af en bestemt type medicin, der kan afvænne opioid-afhængige patienter, øjnede den danske topchef sin chance for at komme ud af den spektakulære sag.

To amerikanske kongresmedlemmer – en republikaner og en demokrat – mener dog ikke, at den danske topchef skal slippe så let.

I et brev stilet direkte til den øverste direktør for USAs fødevare- og lægemiddelstyrelse (FDA) kalder de to politikere det for »stærkt bekymrende«, hvis Kåre Schultz får sit milliardforlig i hus.

Det er det amerikanske branchemedie Law360, der er kommet i besiddelse af skrivelsen fra de to amerikanske kongresmedlemmer.

I brevet argumenterer de to politikere for, at Kåre Schultz og Teva vil ødelægge hele det amerikanske marked for den type medicin, man bruger til at afvænne opioidafhængige personer med, hvis det israelske medicinalselskabs forslag om at levere gratis medicin til hele USA bliver til virkelighed, sådan som Kåre Schultz har foreslået.

Samtidig lyder det også, at udspillet fra Kåre Schultz og Teva vil stavnsbinde de amerikanske patienter til et bestemt middel.

»At tillade et firma at levere gratis medicin til hele patientpopulationen er et meget vitalt tilbageskridt for læger og patienter, der bliver bundet på hænder og fødder i forhold til at vælge, hvad der vil være den bedste behandling baseret på patientspecifikke faktorer,« står der i brevet.

Kåre Schultz har ingen penge

I USA bliver store juridiske opgør mellem myndigheder og medicinalselskaber ofte løst ved, at selskaberne betaler milliarder i forlig for at slippe fri af sagerne.

Den mulighed eksisterer dog ikke for Kåre Schultz. Når den danske topchef højst usædvanligt tilbyder et forlig, som primært består af medicin og ikke kolde kontanter, hænger det ganske enkelt sammen med, at det store israelske medicinalselskab ingen penge har.

Donald Trump, USAs præsident

»Den amerikanske befolkning skal vide, at den amerikanske regering går aggressivt til værks i kampen mod opioid-epidemien på alle fronter.«


Selv om det er lykkedes for Kåre Schultz at få Tevas gæld til at skrumpe med adskillige milliarder kroner, er det fortsat sådan, at det israelske medicinalselskabs nettogæld er omkring fem gange så stor som driftsindtjeningen.

Af det seneste kvartalsregnskab fra Teva fremgik det, at selskabet fortsat tumler rundt med et gældsbjerg på hele 165 milliarder kroner.

»Vi har en kæmpe gæld, så vi kan ikke bidrage med en masse penge, men vi kan bidrage med et produkt, der kan hjælpe folk med at komme ud af deres stofmisbrug. Nogle af de andre firmaer, der har flere penge, vil gerne bidrage med økonomisk bistand. Vi håber så på, at det amerikanske samfund kan få greb om problemet omkring stofmisbrug. Det gælder både receptpligtige lægemidler, men i langt højere grad illegal fentanyl, amfetamin, kokain og heroin,« sagde Kåre Schultz til Berlingske Business i november 2019.

Den danske topchef, der indtog rollen som administrerende direktør for Teva i november 2017, har flere gange sagt, at han ikke mener, at det israelske selskab har gjort noget forkert.

USA i krise

Blot få dage før Kåre Schultz overtog topposten i Teva, proklamerede USAs præsident, Donald Trump, at det amerikanske samfund stod midt i en omfattende national krise.

Fra sin talerstol sagde den amerikanske præsident, at misbrug af såkaldte opioider hvert år koster mange tusinde menneskeliv i USA.

»Den amerikanske befolkning skal vide, at den amerikanske regering går aggressivt til værks i kampen mod opioid-epidemien på alle fronter,« sagde Donald Trump i sin tale.

I USA er det konkursramte selskab Purdue Pharma blevet udråbt som hovedskurk i landets store misbrugskrise.

Hovedanklagen mod Purdue lyder, at medicinalselskabet med aggressiv markedsføring og TV-reklamer for et opioid-produkt kaldet Oxycontin har trukket et dødeligt spor efter sig hos udsatte grupper i det amerikanske samfund.

Budskabet i selskabets kampagne var, at risikoen for, at patienter ville blive afhængige af midlet var på under en procent.

Ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder er virkeligheden dog den, at op mod en fjerdedel af de patienter, som over en længere periode har indtaget opioider, risikerer at blive afhængige af midlet.

Langt over 300.000 amerikanere er siden 2000 omkommet som følge af overdreven brug af opioider.