Amerikanske piloter vil stoppe Norwegians lønaftaler

Knap nok er blækket tørt på aftalen mellem Norwegian og mere end 600 nordiske piloter, før selskabet bliver truet af nye problemer: Stort amerikansk transportforbund vil forhindre undergravning af pilotlønninger.

Drømmen om USA kan blive til en besværlig kamp for Norwegian: De amerikanske piloters fagforeninger er stærkt utilfredse med aftaler, som de angriber for at dumpe lønningerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADREES LATIF

Det amerikanske transportforbund Transportation Trades Department (TTD), der repræsenterer over 30 fagforeninger med millioner af medlemmer inden for bl.a. fly-, jernbane-, og søfartsindustrien, fordømmer i en resolution Norwegians model for ansættelse af bl.a. piloter.

Det skriver Check-in.dk

Som det fremgår af en resolution på forbundets hjemmeside, kritiserer piloterne i TTD modellen for at være designet af Norwegian til at »shoppe efter billig arbejdskraft og undgå forpligtelser i henhold til kollektive aftaler«. TTD angriber Norwegian for at have en målrettet strategi om at flyve under bekvemmelighedsflag på bekostning af anstændige arbejdsvilkår for bl.a. selskabets piloter.

Ifølge det amerikanske transportforbund har Norwegian bevidst registreret sine Boeing 787 Dreamliner-fly i Irland for at kunne benytte piloter med hjemsted i Thailand, som er hyret ind på individuelle kontrakter med lave lønninger og reguleret efter love i Singapore. Et lignende arrangement vil gælde for kabinepersonalet, siger TTD.

»Formålet er klart. Norwegian Air Shuttle bruger EUs unikke luftfartslovgiving til at shoppe rundt efter arbejdsmarkeder og regulering, der passer til dets bundlinje,« skriver TTD i resolutionen.

Det norske luftfartsselskab lancerer i slutningen af november ruten København-Fort Lauderdale, Florida, og vil fra næste år flyve på ruter fra London til New York og Fort Lauderdale. Det ekspansionsivrige Norwegian også har planer om at etablere nye ruter fra Europa til Los Angeles, Oakland og Orlando.

Det amerikanske forbund kalder flyselskabets ansættelsesmodel er en direkte trussel mod TTDs amerikanske medlemmer. Norwegians model truer nemlig amerikanske luftfartsarbejdere.

»Ved at flyve under bekvemmelighedsflag med henblik på drastisk at reducere selskabets omkostninger, underbyder Norwegian amerikanske flyselskaber og deres ansatte på det amerikanske marked med mere end 50 procent,« mener organisationen, som henviser til, at Norwegian skal rette sig efter den såkaldte »Open Skies«- aftale mellem USA og EU fra 2010, mener organisationen.

EU-USA-aftalen har til hensigt at åbne det transatlantiske marked for luftfart, og er ifølge TTD forhandlet på plads netop med henblik på at beskytte ansatte i luftfarten i Europa og USA. Norge er som EØS-land bundet af aftalen.

»Vi vil gøre hvad som helst, der står i vores magt, for at bekæmpe den taktik af undvigelse og overgreb, som Norwegian benytter sig af. Åbningen af nye markeder og øget handel må ikke resultere i ordninger, der underminerer gode job og undgår lovgivning og forpligtelser i henhold til kollektive aftaler,« fastslår de amerikanske forbund i resolutionen.