Amerikanske myndigheder undersøger Microsoft for korruption

USA's justitsministerium undersøger, om mellemmænd brugte fortjeneste på salg af Microsoft-software til bestikkelse af embedsmænd.

Mellemmænd købte Microsoft-software med stor rabat og solgte det videre til næsten fuld pris. Spørgsmålet er, om nogle af pengene blev brugt til bestikkelse. Arkivfoto: Lucy Nicholson, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucy Nicholson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske softwaregigant Microsoft er kommet i søgelyset i en korruptionssag.

USAs justitsministerium og de amerikanske børsmyndigheder har indledt undersøgelser af, hvordan Microsoft har solgt software som tekstbehandlingsprogrammet Word og regnearket Excel til mellemhandlervirksomheder i Ungarn med kæmpe nedslag i prisen. Mellemmændene solgte så softwaren videre til de ungarske myndigheder til fuld pris, skriver den amerikanske finansavis Wall Street Journal.

Det er sket i 2013 og 2014. Undersøgelsen skal se på, om mellemhandlervirksomhederne brugte forskellen i pris mellem indkøb og videresalg til at bestikke ungarske embedsmænd, siger kilder til avisen.

Fire ansatte og flere partnere fyret

Sagen er en aflægger af tilsvarende undersøgelser af Microsofts forretningspartnere i fem andre lande i 2013 - nemlig Kina, Rumænien, Italien, Rusland og Pakistan. Microsoft har sat ind for at få bedre fodfæste på markeder i vækst såvel som i mindre, mellemindkomstlande som Ungarn, hvor mange var på kik efter at spare omkostninger og derfor overvejede at skifte til den ofte gratis opensource-software, der tit kan opfylde ens behov, uden at man behøver at betale licens til eller abonnement på f.eks. Microsofts Office-pakke. I mange af disse lande og steder er de moralske begreber dog noget anderledes.

David Howard, som er Microsofts advokat, siger, at Microsoft selv reagerede i 2014, da forlydenderne om bestikkelse kom frem, og at selskabet samarbejder med justitsministeriet og børsmyndighederne i den nye undersøgelse.

Fire ansatte, heriblandt Microsofts ungarske landechef István Papp, er blevet fyret på baggrund af undersøgelsen. Sidste år afbrød Microsoft desuden samarbejdet med fire forretningspartnere i Ungarn, fordi disse overtrådte Microsofts forretningsbetingelser. Endelig har Microsoft ifølge David Howard taget skridt til at gøre sin regnskabsføring mere gennemsigtig.

Wall Street Journal har trods gentagne henvendelser ikke kunnet få en kommentar fra den ungarske regering.