Amerikanske millionærer råber kongressen op: Vi vil ikke have skattelettelser

Mere end 400 amerikanske millionærer og milliardærer sender i denne uge et brev til kongressen, hvor de opfordrer republikanere til ikke at sætte skatten ned for landets rigeste.

Arkiv Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Harrer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Drop planer om at lette skatten for os.

Sådan lyder budskabet nu fra mere end 400 amerikanske millionærer og milliardærer i et samlet brev til den amerikanske kongres.

Det skriver Washington Post.

Brevet, skrevet af gruppen »Responsible wealth« (ansvarlig rigdom, red.), opfordrer det republikanske parti om ikke at gennemføre en skattelov, der forværrer uligheden og gælden yderligere.

Blandt dem, der har skrevet under på brevet, er læger, advokater, iværksættere og topledere. De beder i brevet kongressen om at gøre det modsatte: Rige amerikanere skal beskattes mere. Det sker mens republikanere diskuterer en ny lov, der ville sikre skattelettelser for virksomheder og personer. Det ville samtidig øge gælden betragteligt.

»Jeg synes det er absurd at lette skatten. Republikanere siger, at vi ikke har råd til at bruge penge, men vi har råd til at give de rige en kæmpe skattelettelse,« siger en af underskriverne Bob Crandall, en tidligere topchef hos luftfartselskabet American Airlines, til Washington Post.

Skattelettelser er et kardinalpunkt i præsident Trumps plan for at skabe vækst og jobs i landet. Fra det Hvide Hus og republikanere i kongressen lyder argumentet, at skattelettelserne skal pumpe flere investeringer ind i den amerikanske økonomi.

»Jeg mener ikke, at vi prøver at skabe en skattelettelse for de rige. Hvis nogle får en skattelettelser, er jeg ikke ked af det,« siger Gary Cohn, lederen af Trumps nationale økonomiske råd sidste uge til CNBC.

Det er det, som brevet nu går i rette med. For virksomhederne lander i forvejen rekordstore overskud og landets rigeste har ikke brug for flere penge, mener de 400 rige amerikanere altså.

»Hvis jeg får en større indtægt, har jeg ikke tænkt mig at bruge mere. Jeg vil bare spare mere op,« siger Bob Crandall til Washington Post.

Responsible Wealth er en liberal organisation, hvor de fleste af medlemmerne kommer fra Californien, New York og Massachusets - stater, hvor kandidaten for demokraterne til sidste præsidentvalg, Hillary Clinton, fik flest stemmer. Professor, tidligere minister under Clinton og Bernie Sanders-støtte Robert Reich er blandt medlemmerne.

Tidligere har økonomer over for Berlingske Business kaldt timingen i Trumps skatteplan helt skæv.