Amerikanske geologer: 50 mia. tønder olie ved Grønland

Havene omkring Grønland kan rumme op til 50 milliarder tønder olie og gas. Det estimerer de amerikanske geologiske undersøgelser, U.S. Geological Survey. Og det er nok til at opfylde Europas energibehov i næsten to år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Men det er fortsat meget usikkert, om eller hvornår der bliver fundet olie. Foreløbig er der ikke fundet en eneste dråbe i den håndfuld efterforskningsboringer ved Grønlands vestkyst over de seneste 30 år, forskellige olieselskaber har foretaget.

Bl.a. har Statoil har lavet en efterforskningsboring til 300 mio. kr. i Fylla strukturen ud for Nuuk. Men det var ingen succes. Det negative resultat har dog ikke fået Statoil til at tabe modet. Selskabet har sammen med Shell budt på den netop afholdte auktion om licens til efterforskning- og udvindingsboringer i Baffin Bugten ud for Vestgrønland. Skotske Cairn, der netop har fået lov til at foretage to ud af fire planlagte efterforskningsboringer i Baffin Bugten i år, har afsat mere end to milliarder kr. i boringerne.

Geologer har flere steder fundet olie, der pibler ud fra bjergmassiverne i kystområderne ved Diskobugten. Det har givet olieselskaberne blod på tanden, når det gælder chancen for at trække den store gevinst op ad havet.

Den hastige globale opvarmning letter også den fremtidige olieefterforskning i Arktis, da der i stigende grad er isfrit hav i mange måneder om året ud for bl.a. Vestgrønland. I Østgrønland, hvor der skønnes at være potentioale for at finde en del olie, er isforholdene langt mere besværlige. Hertil kommer, at olieselskaberne har øget fokus på mulighederne i Arktis på grund af de svindende ressourcer i Nordsøen.

Regeringen i Grønland går enegang. Både regeringerne i Canada, USA og Norge har i kølvandet på BP-katastrofen i Den Mexicanske Golf, indført et stop for nye efterforskningsboringer i det følsomme arktiske miljø. Canadas stop gælder frem til 2014.