Amerikanske gasfund rammer Mærsk og Dong

USA's jagt på at blive selvforsynende med energi rammer to af Danmarks helt store virksomheder, A.P Møller-Mærsk og Dong.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikanerne har nemlig sat fuld fart på indvindingen af gas fra skiferlag i undergrunden, såkaldt Shalegas, og forekomsterne er så store, at det ikke længere bliver nødvendigt at hente gas fra udlandet. Det skriver dagbladet Børsen.

Det var ellers ventet, at USA skulle modtage store mængder af gas, der blev sejlet til med specialskibe.

»Det er klart, at den shale-gas, der bliver produceret i USA, vil reducere behovet for gas, som skal sejles dertil,« siger Paul Carsten Pedersen, direktør for Maersk LNG til Børsen.

LNG står for Liquefied Natural Gas, som er flydende gas lagret under frostgrader, der gør, at det fylder betydeligt mindre. Derfor kan det betale sig at fragte det med enorme skibe rundt i verden, men trafikken til USA bliver ekstremt beskeden for Maersk LNG.

Hos Dong Energy rammer de amerikanske fund af shale-gas også selskabet. Dong har investeret milliarder af kroner i en LNG-terminal i den hollandske industrihavn Rotterdam og et gasværk i umiddelbar nærhed i forventning om, at LNG-gas bliver en væsentlig del af fremtidens marked.

»Vi blev overrasket over omfanget af shalegas i USA,« siger adm. direktør Anders Eldrup.

»Det var forudset, at en stor del af LNG-gassen skulle til USA, og det kommer den nu ikke. Så kan den komme til Europa og til Asien,« siger han videre. Steffen Nielsen, energi-attaché ved OECD-delegationen i Paris, følger arbejdet i det Internationale Energi Argentur (IEA). IEA betegner shalegas som den stille revolution.

»Det er vokset stort meget hurtigt, men meget stille i USA, hvor der er en betydelig aktivitet. Det er et område, der er under stort fokus i den internationale energisektor. Fundene i USA betyder et fald i efterspørgslen af LNG-gas på særligt det amerikanske marked,« siger Steffen Nielsen.