Amerikanske børn skal lege på danske legepladser

De nye ejere af danske Kompan, som producerer legepladser og legetøj, retter blikket mod de oversøiske markeder. Den nye strategi bliver mulig efter ejerskiftet, siger selskabets direktør.

Christian Dyvig har overtaget 57 procent af aktierne i Kompan. Sammen med administrerende direktør og medejer Connie Astrup-Larsen vil han sende danske legepladser til USA og Asien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Den danske producent af legepladser Kompan har skiftet ejerskab, og de nye ejere er enige om, at kræfterne fremover skal bruges på at sende danske legepladser uden for Europas grænser.

De nye ejere er ikke hvem som helst. Virksomheden blev tirsdag solgt til den nuværende administrerende direktør i Kompan, Connie Astrup-Larsen, som sætter sig på 10 procent af virksomheden, supply chain direktør Jesper Egelykke Jensen har købt 5 procent, mens PFA Pension sætter sig på 28 procent.

Aktiemajoriteten tager Christian Dyvig med de resterende 57 procent. Han har tidligere været formand for selskabet og var selv med til at købe selskabet i 2005, da han dengang var ansat hos Nordic Capital.  

Og det lader altså til, at der er større enighed om strategien i den nye ejerkreds, end under Nordic Capitals ejerskab. Ifølge virksomhedens administrerende direktør Connie Astrup-Larsen giver det nye ejerskab i hvert fald grobund for at sætte skub i ekspansionen på markederne i USA og Asien.

»Vi får en ejerkreds, som er fælles om en målsætning for vækst og enige om, at der er vækstpotentiale for Kompan over alt i verden. Selv om vi er store i Europa, kan vi stadig vokse dér, men det helt store potentiale, vi skal have fat i, er det oversøiske, primært i Nordamerika og i Asien,« siger Connie Astrup Larsen.

Hun ser desuden frem til, at hun fremover skal arbejde på en mere langsigtet strategi for Kompan.

»Vi har fået en ejerkreds ind, som er langsigtede investorer. Det giver os mulighed for at lægge en langsigtet vækstplan. Det, synes jeg, er positivt. Det giver ro til at fokusere,« siger Connie Astrup-Larsen.

Samtidig understreger direktøren og den nyslåede medejer, at hun ser frem til at arbejde tæt sammen med Christian Dyvig igen. Dyvig har samtidig med ejerskabet i Kompan trukket sig fra stillingen som administrerende direktør i Lundbeckfonden, hvilket umiddelbart virker som et signal om, at han vil bruge alle sine kræfter på Kompan. Christian Dyvig er kendt som en ambitiøs investor. Han har blandt andet købt sig ind i FIH Erhvervsbank, hvor han sidder på 10 procent. Den investering vurderes til at være mangedoblet siden.

Kapitalfonden Nordic Capital ejede indtil tirsdag Kompan og har forsøgt at sælge selskabet igennem salgsprocesser og mislykkedes børsintroduktioner. Normalt sælger kapitalfonde selskaber efter syv års ejerskab, men Kompan har været under Nordic Capital i ni år. Fra Nordic Capital lyder det, at man løbende har modtaget henvendelser fra interesserede købere af Kompan, men først nu har de fået det rigtige tilbud, mener kapitalfonden.

»Under det ejerskab, Nordic Capital har haft, har vi sammen med ledelsen transformeret det til en global virksomhed med salg over hele verden. Vi føler nu, vi har gjort det, vi er sat i verden til. Vi har gennemført den plan, vi havde for Nordic Capitals investering i Kompan,« siger Michael Haanig, principal i NC Advisory, der er rådgiver for Nordic Capitals fonde.

Under Nordic Capitals ejerskab er Kompans omsætning tæt på fordoblet, mens indtjeningen er tredoblet. Selskabet har samtidig reduceret gælden betydeligt, og der er gennemført 14 tilkøb på verdensplan, blandt andet i Norge, Tyskland og Australien.

Nu lader det altså til, at Kompan fremover skal finde vækst i USA og Asien, og ifølge Christian Dyvig har den plan større chance for at blive realiseret med den nye ejerkreds i ryggen.

»I forhold til en kapitalfond som trods alt har en begrænset investeringshorisont, så er Connie og jeg bedre ejere, fordi det er et fælles, meget langsigtet projekt. Så er du villig til at investere langsigtet, og bygge værdi op over en lang årrække,« sagde Dyvig tirsdag til Børsen. 



Ingen af partnerne ønsker at komme nærmere ind på salgsprocessen eller den pris, Kompan er handlet til.