Amerikansk virksomhed appellerer dom om Thule-kontrakt

Servicekontrakten på Thulebasen i Grønland er stadig i spil, efter den amerikanskejede virksomhed Exelis Service har appelleret afgørelsen, der underkender virksomhedens ret til kontrakten.

Servicekontrakten på Thulebasen i Grønland er stadig i spil, efter den amerikanskejede virksomhed Exelis Service har appelleret afgørelsen, der underkender virksomhedens ret til kontrakten. Fold sammen
Læs mere
Foto: BJARKE ØRSTED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er endnu ikke afgjort, hvem der lander kontrakten til en værdi af knap 2,5 milliarder kroner om vedligeholdelse af Thulebasen i Grønland.

Således har virksomheden Exelis Services appelleret afgørelsen fra den amerikanske klagemyndighed Court of Federal Claims, der i maj besluttede, at den amerikanskejede virksomhed med kontor i Hellerup ikke lever op til kravene i udbuddet.

Det oplyser talsmand for Exelis i Danmark Kim Ruberg til Berlingske Nyhedsbureau.

»Tidligere har en anden amerikansk domstol givet os ret i, at vores tilbud er fuldstændig i overensstemmelse med alle love og regler, og klart det bedste og mest favorable tilbud for både Thulebasen og det amerikanske luftvåben. Derfor finder vi det meget forkert, at vi bliver frataget en kontrakt, som flere har sagt, at vi vil være de bedste til at udføre,« siger han.

I forsvarsaftalen mellem Grønland, Danmark og USA fra 1951 og en række efterfølgende tillægsaftaler står der, at det skal være et dansk eller grønlandsk selskab, der udfører service på basen. Derfor har det skabt meget debat, at Exelis Services i slutningen af 2014 fik tildelt drifts- og vedligeholdelseskontrakten, fordi virksomheden er et datterselskab af den amerikanske koncern Vectrus, der leverer udstyr til det amerikanske militær.

Det fik de tre danske selskaber Copenhagen Arctic, MT Højgaard og Aarsleff til at gå rettens vej for at få det amerikanske luftvåbens udbud om servicekontrakten til at gå om. Ifølge Berlingske Business mener de danske selskaber ikke, at Exelis Services lever op til kravet om, at selskabet, der får kontrakten, skal være fra Danmark eller Grønland.

Greenland Contractors, som entreprenøren MT Højgaard ejer to tredjedele af, har i de seneste 40 år haft opgaven på Thulebasen.