Amerikansk teleselskab lancerer 4G-telefon

Teleselskabet Sprint klar med 4G-telefon. Eneste problem er, at 4G ikke findes.

Foto: Ethan Miller
Mens andre virksomheder har sat deres udviklingsafdelinger på standby indtil bedre tider, har producenterne af hyperavancerede mobiltelefoner snarere trykket speederen helt i bund. Det vælter i denne tid frem med nye telefoner, der er baseret på Googles Android mobilsoftware, og i går kom så en af de mere paradoksale - nemlig den HTC-producerede telefon, Evo.

Telefonen er produceret til det amerikanske teleselskab Sprint, og slår sig op på at være en telefon, der benytter såkaldte 4G-netværk. Et forhold, der er ganske opsigtsvækkende, da et sådant mobilnetværk slet ikke findes.

I dag er den mest avancerede mobilteknologi i drift fortsat 3G-net, der er særligt designet til transmission af data. 3G mobilnettene er videreudviklet til standardarden HSDPA - eller Turbo 3G, som det også kaldes - og som er den teknologi, der i dag bruges til mobilt bredbånd.

Men presset på de eksisterende mobilnet øges efterhånden som mobil- og pc-brugerne kaster sig over stadig mere data-tunge forbrugsmønstre, og derfor er teleselskaberne begyndt at se nærmere på teknologier, der kan imødekomme det øgede pres, og de kommende år vil de eksisterende mobilnet blive opgraderet til LTE (Long Term Evolution), som udvider kapaciteten dramatisk.

Under kølerhjelmen er Evo-telefonen dog også langt fra så ny, som den tales op til at være. Sprints Evo-telefon bruger nemlig på teknologien WiMax, som trådløs teknologi, og WiMax har været på banen i årevis. WiMax giver bedre spark i data-overførselshastigheder, som man virkelig kan  mærke forskel på når man bruger telefonen til at surfe på nettet.

Selv om Apples iPhone nok indtil videre er den største vinder af smartphone-bølgen, har Taiwan-selskabet HTC pludselig fået en voldsom medvind i kølvandet på lanceringen af Googles mobilsoftware, Android. Selskabet står bag langt størstedelen af de Google Android-baserede telefoner, der fås i dag, og HTC har endda spillet på flere heste ved også at tilbyde telefoner med konkurrenten, Microsofts mobilsystem, Windows mobile.

HTC står også bag hardwaren i den tidligere så omtalte Google-mobil, Nexus One, der er Googles første fysiske produkt.