Amerikansk taggigant køber danske Icopal i milliardhandel

Den danske tagvirksomhed Icopal opkøbes af USAs største tagvirksomhed GAF. Dermed droppes planerne om en snarlig børsnotering.

Foto: JENS NØRGAARD LARSEN

Den danske virksomhed Icopal, der sælger tagsystemer, bliver opkøbt af den amerikanske taggigant GAF, skriver Reuters.

Der skulle være tale om en handel for omkring 7,5 milliarder kroner.

GAF ønsker at købe den danske virksomhed for at sikre sig muligheder på det europæiske marked for tagløsninger. Europa udgjorde ifølge en analyse fra Freedonia Group 14 procent af det globale marked for tagkonstruktioner, mens Nordamerika talte for 25 procent af markedet tilbage i 2013.

»Den forbedrede størrelse og finansielle styrke af vores kombinerede selskaber positionerer os som den førende tagvirksomhed på begge sider af Atlanten og videre,« siger David Millstone, der administrerende direktør i Standard Industries, GAFs moderselskab, ifølge Reuters.

Kombinationen af GAF og Icopal skaber ifølge de to virksomheder verdens største producent af tagløsninger og produkter til beskyttelse af bygninger og konstruktioner.

I alt kan GAF med opkøbet mønstre 65 produktionsfaciliteter verden over, 6.500 medarbejdere og en samlet årlig omsætning på næsten fire milliarder dollars i mere end 80 lande.

Ifølge administrerende direktør i Icopal, Miguel Kohlmann, vil kunderne komme til at nyde godt af, at den danske virksomhed kommer under ind under GAF.

»Vores kunder vil nyde godt af stordriftsfordele, bredere udbud af produkter og ydelser, øget produktinnovation og et enestående globalt distributionsnet. Vores medarbejder får nogle nye spændende muligheder i en ægte global virksomhed,« siger han i en pressemeddelelse.

Icopal har indtil opkøbet været ejet af Investcorp fra Bahrain, der længe har luret på en børsnotering af den danske virksomhed.

Icopals salgsargumenter op til børsnoteringen har været, at man med opkøb skulle styrke sin placering i det europæiske marked.

»En del af vores plan er at købe op og konsolidere markedet i flere nye lande. Vi har en god historik for at skabe værdi gennem mindre bolt-on-opkøb,« sagde Icopals adm. direktør Miguel Kohlmann til Berlingske Business tilbage i efteråret.

Med opkøbet aflives spekulationerne om en børsnotering dog godt og grundigt.

Herlev-virksomheden Icopal blev etableret i 1876. Siden virksomheden i 2007 blev overtaget af Investcorp, har virksomheden lavet en række mindre opkøb. Men Icopal blev ramt af byggekrisen og den afmatning, der fulgte efter finanskrisen tilbage i 00erne. Derfor har virksomheden haft en stor milliardgæld. Icopal tjente forrige år knap 700 millioner kroner.

Med myndighedernes velsignelse kan handlen forventes gennemført i andet kvartal 2016, oplyser Icopal.