Amerikansk spørgsmålstegn ved Topotarget-fusion

Det er endnu uafklaret, hvordan Topotargets mangeårige amerikanske samarbejdspartner reagerer på det danske selskabs fusion med franske Bioalliance Pharma.

Topotargets bestyrelsesformand Bo Jesper Hansen (tv.) og adm.direktør Anders Vadsholt (th.). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topotarget er på vej til at fusionere med det franske selskab Bioalliance Pharma, men venter endnu på, at den mangeårige amerikanske samarbejdspartnere Spectrum Pharmaceuticals reagerer på de nye planer. Amerikanerne – der tidligere har været udnævnt til en kandidat til at købe det danske selskab – havde i går endnu ikke svaret på de informationer, som det danske selskab havde sendt over Atlanten.

»Vi informerede Spectrum i går aftes, men jeg har ikke fået en tilbagemelding. Jeg regner med, at det bliver et positivt svar, for det ændrer ikke ret meget for dem,« siger bestyrelsesformand Bo Jesper Hansen.

Topotarget har arbejdet tæt sammen med det amerikanske selskab i flere år om at udvikle Belinostat, der er et lægemiddel mod lymfekræft.

I februar betalte det amerikanske selskab ca. 55 mio. kr. til Topotarget, fordi ansøgningen til de amerikanske sundhedsmyndigheder var godkendt. I august står selskabet foran yderligere knap 140 mio. kr., hvis de amerikanske myndigheder godkender lægemidlet. Senere skal amerikanerne også betale såkaldte royalties for Belinostat.

»Vi står i august over for den amerikanske lægemiddelmyndighed, FDAs, afgørelse om godkendelse af vores produkt, Belinostat, i USA, hvilket – hvis positivt – udløser en milepælsbetaling fra vores partner, Spectrum Pharmaceuticals i USA. Får vi nej, skal vi bruge ressourcer på ændringer, men med den her handel reducerer vi risikoen,« siger Bo Jesper Hansen.

Spectrum Pharmaceuticals har rettighederne til Belinostat i Nordamerika og Indien. Det har tidligere skabt spekulationer om, at det amerikanske selskab kunne være en køber til Topotarget, fordi det amerikanske selskab så ville slippe for at betale de kommende milepæle og samtidig får de globale rettigheder til lægemidlet.

Har vendt sig mod Frankrig

Men nu vender Topotarget sig mod Frankrig, efter at selskabet satte en proces om selskabets fremtid i gang tilbage i sommeren 2012. Her blev investeringsbanken ABG Sundal Collier hyret som rådgiver, og det er nu mundet ud i en fusion med franske Bio­alliance Pharma.

»Havde vi ikke lavet aftalen, stod vi overfor at tilkøbe nye produkter. Men efter en stor strategisk gennemgang af virksom­heden mener jeg, at vi har fundet den bedste løsning for vores aktionærer,« siger Bo Jesper Hansen.

Topotargets aktionærer modtager to nye aktier i Bioalliance Pharma for hver 27 Topotarget-aktier. Det betyder, at Topotargets aktionærer kommer til at eje en tredjedel af det sammenlagte selskab, mens de nuværende BioAlliance-aktionærer kommer til at eje to tredjedele fra start.

BioAlliance Pharma, der bliver det fortsættende selskab, er noteret på Euronext Paris, og der vil yderligere blive søgt om optagelse til notering på fondsbørsen i København.

»Vi ønsker at beskytte vores aktionærer, og med det her reducerer vi risikoen ved at få et nej i USA. Samtidig sikrer vi en pris, der er 50 pct. over gennemsnitskursen de seneste 60 dage. Aktionærerne er samtidig også med i den upside, der er i det nye selskab,« siger Bo Jesper Hansen.

Topotarget har de senere år skåret kraftigt ned i antallet af medarbejdere. Fra for nogle år siden at have 140 ansatte, beskæftiger virksomheden i dag 12 medarbejdere. Alt tyder på, at de fortsætter i det nye selskab, siger Bo Jesper Hansen.

Administrerende direktør Anders Vadsholts fremtid i den fusionerede virksomhed er til gengæld uafklaret. Han sagde i går til Business.dk, at det »sagtens kunne være«, at han nu forlader selskabet.

Det lykkedes ikke Berlingske er få en kommentar fra Spectrum til Topotargets fusion med Bioalliance Pharma.