Amerikansk spionage presser Brasilien til vejrs

Edward Snowdens afsløringer får Sydamerikas største land til at fremskynde egne satellitter, så man undgår USA.

Den nu afsatte brasilianske præsident, Dilma Rousseff (til venstre), aflyste et planlagt besøg hos daværende præsident Barack Obama i USA, efter at det blev afsløret, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA havde aflyttet hendes telefon og e-mail. Først to år senere, i juni 2015 (billedet), mødtes de to for at drøfte affæren. Arkivfoto: Chip Somodevilla, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Chip Somodevilla

Afsløringerne af amerikansk overvågning og spionage har fået det største land i Sydamerika, Brasilien, til at fremskynde sin egen satellitproduktion, og inden 2020 skal de første skydes til vejrs med brasilianskproducerede raketter.

Den første forsvars- og kommunikationssatellit skulle torsdag have været sendt op fra en base i Fransk Guyana, men på grund af en generalstrejke blev opsendelsen i sidste øjeblik udsat, og der er fortsat ingen dato på, hvornår det i stedet sker.

Præsident aflyttet af amerikanerne

Den 5,8 tons tunge satellit er produceret i Frankrig og blive geostationær, altså blive låst fast over et bestemt landområde på Jorden i 36.000 kilometers højde. Den skal både kunne betjene myndighederne og levere internetadgang i høj hastighed til navnlig fjerntliggende områder, som Brasilien er rig på.

Det er den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens mange afsløringer af tophemmelige aflytninger og overvågning, som den amerikanske efterretningstjeneste NSA står bag, der har fremskyndet Brasiliens ønske om at have eget udstyr. Snowden kom i juni 2013 med de første afsløringer, og snart efter stod det klart, at også Brasiliens daværende præsident Dilma Rousseff - ligesom den tyske kansler Angela Merkel - var blevet aflyttet.

»Vi kan ikke garantere Brasiliens suverænitet, så længe vores forsvarskommunikation bliver oppebåret af andre landes satellitter. Brasilien er et gigantisk land, så vi har brug for, at brasilianske satellitter overvåger det,« sagde præsidenten for det brasilianske rumagentur Agência Espacial Brasileira, José Raimundo Braga Coelho, tidligere på ugen til nyhedsbureauet Reuters.

Hårdt presset økonomi

Brasilien har aldrig før sendt egne satellitter op i rummet. I stedet lejer landet otte udenlandske satellitter

Målet er, at Brasilien har både egenproducerede satellitter og rumraketter klar inden udgangen af dette årti. Raketterne skal kunne bruges til at sende mindre satellitter på omkring 100 kilo til vejrs. Disse skal samtidig kunne bruges til at overvåge skovningsforsøg i den brasilianske regnskab samt kunne overvåge den 17.000 kilometer lange grænse til nabolandene.

Den første satellit har kostet 1,3 milliarder reais (2,8 milliarder kroner) og er produceret i et samarbejde mellem de brasilianske myndigheder og private, brasilianske virksomheder. Brasiliens økonomi er nemlig hårdt presset, og der havde næppe været råd til satsningen, hvis ikke private midler var bragt i spil.

Der er også planer om at etablere alternative tele- og datakabler mellem BRIK-landene, hvoraf flere hører til verdens største økonomier, og dermed uden om USA for at undgå NSAs og andres aflytning. Søkablerne skal gå mellem Brasilien og Sydafrika, over Mauritius til Indien og videre til Singapore, Kina og ende i Vladivostok i det østligste Rusland.