Amerikansk selskab sættes i forbindelse med dødbringende skovbrand: Nu styrtdykker aktien

Lige nu hærger den værste skovbrand i den amerikanske stat Californiens historie, der indtil nu har kostet 56 mennesker livet. Et amerikansk energiselskab er nu kommet i søgelyset, da der er mistanke om, at dets kabler har været med til at forværre brandene.

PG&E
Ansatte ved Pacific Gas & Electric (PG&E) markere, hvor der løber gasrør i det nedbrændte område omkring den amerikanske by Paradise, der er blevet brændt ned til grunden efter den enorme skovbrand.    Fold sammen
Læs mere
Foto: TERRAY SYLVESTER/Reuters

Redningsarbejdere og brandfolk arbejder for fuld tryk i Californien, hvor uregerlige og dødbringende skovbrande har hærget mere end en uge.

Onsdag blev de jordiske rester af yderligere otte personer fundet, og dermed er 56 personer omkommet under den såkaldte »campfire«, der er den værste skovbrand i Californiens historie.

Mens ilden raser, trækkes det amerikanske energiselskab PG&E (Pacific Gas & Electric co.) nu ind i katastrofen, og selskabets aktie styrtdykker med over 20 pct. torsdag eftermiddag - dermed har selskabet tabt 60 pct. af sin værdi på børsen siden den 8. november.

Selskab Kurs Ændr. %

Det er nemlig kommet frem, at 15 minutter før, der blev indrapporteret en ildebrand i et skovområde nord for Sacramento, gik et af selskabets strømkabler ud i det samme område, hvilket netop var arnestedet for den historisk voldsomme skovbrand. Det skriver Bloomberg.com.

Selvom det endnu ikke er slået fast, om det var en gnist fra selskabets strømkabel, der antændte ilden, så er det belæg nok for at investorerne vender ryggen til PG&E. Selskabet har udtalt i forbindelse med skovbrandene, at hvis selskabet holdes ansvarlig for brandene vil omkostningerne overstige forsikringsdækningen.

Jaime Patel, analytiker

»Risikoen for betalingsstandsning er helt reel i takt med at skovbrandene tager til.«


Det kommer oven i, at de amerikanske myndigheder anklager PG&E for at være skyld i 17 brande der hærgede store vinområder i det nordlige Californien sidste år. Ifølge investeringsbanken JPMorgan Chase & Co. er der tale om, energiselskabet kan holdes ansvarlig for tab op mod 17 milliarder dollars bare sidste år.

Det har sat gang i en frygt for, at selskabet kan være på vej mod betalingsstandsning.

»Risikoen for betalingsstandsning er helt reel i takt med at skovbrandene tager til. Selskabet vil helt sikkert have behov for hjælp fra staten,« siger Jaime Patel, der er analytiker for Bloomberg Intelligence til Bloomberg.

Flere end 5000 brandmænd kæmper fortsat med at slukke branden og omkring 9000 hjem er gået til i flammerne. l. Mindst 52.000 personer er blevet evakueret på grund af branden. Ifølge myndighederne bliver 1385 af dem huset i et hjælpecenter, oplyser myndighederne ifølge Reuters.

35 procent af branden, som kaldes Camp Fire, blev onsdag meldt under kontrol.

Det sydlige Californien er også hærget af flere skovbrande. En voldsom brand, der kaldes Woolsey Fire, har indtil videre kostet i alt tre mennesker livet. Det tredje dødsoffer er blevet fundet onsdag i et nedbrændt hus i Agoura Hills, som allerede tidligere er blevet gennemsøgt af myndighederne. Dermed er det samlede dødstal i delstaten oppe på 59 personer.