Amerikansk priskrig afliver Novos tabletdrøm

Den voldsomme priskrig på diabetesprodukter har betydet, at Novo Nordisk har aflivet udviklingsprojeker med oral insulin. Novo Nordisks forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen forklarer, at det ikke længere er økonomisk rentabelt at køre videre.

Novo Nordisks forskningsdirektør Mads Krogsgaard må slagte en hellig ko. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisks forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen har tidligere kategoriseret oral insulin - altså insulin på tabletform - som den hellige gral inden for diabetesbehandling. Området er dog ikke helt så helligt for Novo længere, fremgår det af selskabets kvartalsregnskab.

Den voldsomme priskrig på især det amerikanske diabetesmarked får nu Novo Nordisk til at droppe udviklingen af oral insulin. Forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen forklarer fredag på en telekonference, hvorfor Novo har været nødt til at slagte en hellig ko i selskabets forskningsprofil.

»Siden vi indledte projektet i 2007, har prismiljøet udviklet sig i negativ retning, hvilket gør, at det trods det, at der er tale om et lovende molekyle, ikke vil være økonomisk rentabelt for os at forsætte projektet,« siger Mads Krogsgaard.

Forskningsdirektøren understreger, at Novo fortsat satser fuldtonet på at levere diabetesmidler i tabletform, når det gælder fremtidshåbet Semaglutid. Novo vil med tabletsatsningen på Semaglutid bygge to nye fabrikker - en i USA og en i Måløv - til en samlet pris på 13 milliarder kr.

Mens Novo altså slagter sine udviklingsprojekter inden for oral insulin, skriver selskabet samtidig i sit regnskab, at der i fremtiden skal satses på en række nye områder.

»Udover de allerede etablerede beslægtede områder vil Novo Nordisk som nye områder forfølge leversygdommen NASH, diabetisk nyresygdom og hjerte-kar-sygdom, både i forskning og udvikling,« skriver Novo Nordisk i sit regnskab.