Amerikansk olie dykker under 50 dollar tønden

Efter atomaftalen med Iran falder prisen på amerikansk olie til under 50 dollar tønden for første gang siden foråret. Amerikansk olieguru spår dog nye stigninger og en pris på 100 dollar inden for fem år.

Foto: ANDREW CULLEN. Et angiveligt oversvømmet oliemarked sender prisen per amerikanske tønde under 50 dollar. Men olieguru tror, at den lave pris er kortvarig.
Læs mere
Fold sammen

Forventningen har boblet længe, og nu er prisen på amerikansk olie som forudset faldet til under 50 dollar per tønde. Mere præcist dykkede West Texas Intermediate-olie kort efter japansk midnat til 49,98 dollar tønden. Nordsøolien Brent ligger dog stadig over den magiske grænse med en pris på 57,48 dollar per tønde.

Faldet i den amerikanske olie kommer oven på atomaftalen med Iran og afspejler et, ifølge det Internationale Energiagentur, "massivt overforsynet oliemarked". Med Irans genkomst på oliemarkedet ser de fleste analytikere derfor lange tidshorisonter for de lave oliepriser. Men ikke alle deler den opfattelse.

Olieguruen Gary Ross, som står bag konsulentgruppen PIRA Energy Group, udtaler i et interview mandag, at "de nuværende priser er uholdbare". Og at han derfor forventer en prisstigning mod 100 dollar per tønde inden 2020.

Udtalelsen er interessant, fordi Gary Ross sidste år forudsagde en deroute i olieindustrien. Denne gang mener han, at markedet ikke er så oversvømmet, som mange tror. Blandt andet betragter han de saudiarabiske ressourcer som lave, da landet i øjeblikket pumper løs uden at foretage nye boringer.

Den formodning ligger dog i strid med en udtalelse fra den saudiske minister for olie, Ali Al Naimi, som i december sagde, at verden måske aldrig ville se oliepriser på 100 dollar igen.