Amerikansk hackerskandale breder sig

Hackere stjal oplysninger om 21,5 millioner amerikanere, herunder fingeraftryk.

Office of Personnel Management, som håndterer oplysninger om offentligt ansatte i USA, afslørede torsdag, at et endnu større hackerangreb har ramt kontoret. Arkivfoto: Shawn Thew, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SHAWN THEW
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Personnumre og fingeraftryk på 21,5 millioner mennesker er blevet stjålet af hackere, som er trængt ind i offentlige personalesystemer, hvorfra der for nylig også forsvandt oplysninger om fire millioner nuværende og tidligere ansatte.

Hackerne angreb det amerikanske Office of Personnel Management (OPM), som håndterer oplysninger om offentligt ansatte i USA.

Indbruddet skete i december 2014 men blev først opdaget i april, da OPM havde fået et nyt sikkerhedssystem på plads som følge af et mislykket hackerangreb i marts 2014.

1,1 millioner fingeraftryk stjålet

19,7 millioner af de 21,5 millioner ramte havde søgt om at få sikkerhedsgodkendelse og var derfor blevet kørt igennem et baggrundscheck. En række af dem var også ramt af det tidligere hackerangreb mod OPM, hvor oplysninger om 4,2 millioner nuværende og tidligere statsansatte blev stjålet. Resten af de 21,5 millioner, nemlig 1,8 millioner, er familiemedlemmer, som er blevet baggrundschecket i forbindelse med sikkerhedsgodkendelsen.

I den nye sag er det i mange tilfælde interviews med de pågældende, der er stjålet, ligesom 1,1 millioner fingeraftryk er blevet kopieret.

FBI har efterforsket hackerangrebet mod Office of Personnel Management i en tid. I juni kom sagen om de 4,2 millioner ramte frem. Torsdag i denne uge blev det langt større hackerangreb så kendt.

Office of Personnel Management har ikke set tegn på, at de ofte meget personlige oplysninger er blevet spredt eller misbrugt.

Politikere kræver ledelsen fyret

Sagen er nu så omfangsrig, at formanden for Repræsentanternes Hus, John Boehner, torsdag krævede, at præsident Barack Obama fyrer topledelsen i Office of Personnel Management.

»Efter dagens meddelelse har jeg ingen tillid til, at den nuværende ledelse i OPM er i stand til at håndtere den enorme opgave, som det er at reparere vores nationale sikkerhed,« sagde John Boehner.

Også en række andre republikanske senatorer har krævet, at OPMs direktør, Katherine Archuleta, bliver fyret. Katherine Archuleta siger, at hverken hun eller OPMs IT-direktør, Donna Seymour, har tænkt sig at trække sig.

Kina er i søgelyset som ophav for hackerangrebet, men på en pressekonference i Det Hvide Hus måtte cybersikkerhedskoordinator ved det Nationale Sikkerhedsråd, Michael Daniel, sige, at han »ikke er rigtigt forberedt til at kommentere«, om Kina stod bag angrebet.

Kineserne menes at stå bag de tidligere og mange angreb mod både myndigheder og større virksomheder i USA.