Amerikansk energipakke vedtaget

Produktionen af bioethanol og andre biobrændstoffer skal syvdobles.

Den nye, amerikansk energipakke blev torsdag aften vedtaget i Repræsentanternes Hus. Det kan påvirke de danske firmaer Novozymes og Danisco, der producerer enzymer, der bruges til produktion af biobrændstof.

235 stemte for og 181 imod. Energipakken, der primært er sammensat af demokraterne, fik støtte fra 14 republikanere, skriver The New York Times fredag.

Energipakken har sat fokus på at mindske afhængigheden af importeret olie gennem nye standarder for energiforbrug. Samtidig skal udledningen af drivhusgas nedsættes gennem bæredygtig energiproduktion. Hovedvægten ligger på en bedre energieffektivitet for biler og mindre lastbiler samt en markant forøgelse af brugen af andengenerationsethanol som tilsætning til benzin samt en bæredygtig elektricitetsproduktion - først og fremmest fra vindkraft og solceller.

Produktionen af bioethanol og andre biobrændstoffer skal syvdobles fra i dag fem milliarder gallons til 36 milliarder gallons. Det skal ske ikke mindst gennem andengenerationsmetoden på basis af cellulose.

De høje mål giver dog anledning til bekymring i såvel fødevareindustrien, der peger på de allerede høje råvarepriser som i olieindustrien, der via nye skatter skal betale en del af af de skatteincitamenter, som andre dele af energiindustrien - som bioethanol og vindmøller - får.

Fastsættelsen af bindende mål er kontroversiel for visse dele af det politiske spektrum, og der er indikationer fra Det Hvide Hus om, at denne del kan give anledning til et veto fra præsident Bush.

Senatet skal også tage stilling til pakken, og der er formodninger om, at det allerede bliver i indeværende uge. Men enigheden i kongressen synes at være inden for rækkevidde.

RB-Børsen