Amerikansk dommer: Microsoft skal ikke udlevere private data

Amerikanske teknologivirksomheder, der sidder tungt på vores allesammens private data, kan ikke tvinges til at udlevere data til de amerikanske myndigheder, hvis det er lagret på servere uden for USA. Det fastslår en amerikansk domstol.

Foto: LUCY NICHOLSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europæiske virksomheder og forbrugere har vundet et vigtigt slag i forhold til at bevare retten til et digitalt privatliv.

En amerikansk appel-domstol fastslog torsdag, at de amerikanske myndigheder ikke kan tvinge teknologi-virksomheder til at udlevere e-mails og andre personlige data lagret på de servere, de har stående på den anden side af Atlanten bl.a. i Europa.

Det skriver bl.a. Wall Street Journal.

Afgørelsen er en udløber af et retsopgør mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium.

Sagen har stor betydning for de store amerikansk funderede teknologi-giganter som Facebook, Apple og Microsoft, som længe har været vrisne over de amerikanske myndigheders iver efter at stikke det store overvågnings-sugerør ned i virksomhedernes serverparker og dermed kundernes private data.

For de amerikanske myndigheder er det imidlertid et stort tilbageslag. I en længere periode har de kæmpet for at få tech-virksomhederne til at makke ret og udlevere data. Apple nægtede eksempelvis tidligere på året at hjælpe med myndighederne med at komme ind i en iPhone.

Dengang var det en amerikansk dommer, der beordrede Apple til at hjælpe forbundspolitiet FBI med at bryde ind i den krypterede mobil, som tilhørte en af de to, som før jul i et terrorangreb skød og dræbte 14 og sårede andre 22 i San Bernardino i Californien.

Sagen rammer ned midt i den uhyre svære diskussion om - ikke mindst i lyset af nattens frygtelige terrorangreb i i Nice - hvad der vægter mest: Brugernes ret til et privatliv eller den overordnede sikkerhed og myndighedernes mulighed for at forebygge eksempelvis terrorangreb.

En talsmand fra det amerikanske justisministerium tog torsdag den barske retorik i brug og bedyrede, at afgørelsen ville underminere sikkerheden i det offentlig rum og antydede samtidig, at ministeriet kunne finde på at appellere dommen til en højere instans.

»Vi er skuffede over rettens afgørelse og overvejer nu vores muligheder,« sagde en talsmand ifølge Wall Street journal.

»Lovlig adgang til oplysninger lagret af amerikanske udbydere uden for USA er vigtigt for hurtigt nok at agere på udviklingen af strafferetlige eller nationale sikkerhedstrusler. Det er afgørende for at opfylde ​​vores mission at beskytte borgerne og få retfærdighed for ofre for kriminalitet,« lød det bl.a. fra talsmanden.

Microsofts øverste chef for juridiske anliggender, Brad Smith, kalder afgørelsen »en kæmpe sejr for beskyttelse af folks privatliv i henhold til de enkelte landes love.«

»Som en global virksomhed har vi længe erkendt, at hvis folk rundt omkring i verden skal stole på den teknologi, de bruger, skal de have tillid til, at deres personlige oplysninger vil blive beskyttet af lovgivningen i deres eget land,« sagde han.

Hele sagen har sit udspring i 2013, hvor Microsoft af en amerikansk domstol blev pålagt at udlevere nogle e-mails i forbindelse med en sag om narko-smugling. Nogle af disse data lå på Microsofts servere i i Irland.

Andre store tech-virksomheder - deriblandt Amazon.com, Verizon og Cisco - har alle støttet Microsoft i kampen mod myndighederne.