Amerikansk detailkæmpe på afgrundens rand

Sears-kæden, der har næsten 700 varehuse i USA, kæmper for at overleve.

Der er ikke særlig meget at flage for for Sears Holding, der ejer detailkæderne Sears og Kmart. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCOTT OLSON

Den amerikanske detailkæmpe Sears er i store økonomiske problemer. Det skriver flere internationale medier, blandt andet Financial Times og Wall Street Journal.

Alarmklokkerne er begyndt at ringe, efter ejeren af Sears har udtalt, at der er ’betydelig tvivl’ om kædens muligheder for at overleve det næste år.

Krisen hos Sears har været længe undervejs: De sidste seks år har kæden haft blodrøde tal på bundlinjen og et samlet underskud på over 10 milliarder dollars.

Aktierne i den tidligere hæderkronede amerikanske detailforretning er faldet med 90 procent, hvis man sammenligner med værdien for fem år siden. Sidste overskud skal man tilbage til 2011 for at finde i regnskaberne.

Sears' problemer skyldes blandt andet, at kæden har været for langsom til at tilpasse sig et konkurrencepræget marked, hvor forbrugerne i højere grad lægger varer i kurven online og forventer noget mere end kun store varehuse, hvis shoppingen foregår i fysiske butikker.

Som et led i overlevelsesstrategien har Sears solgt ud af sine ejendomme, lige som værktøjsfirmaet Black and Decker for nyligt blev solgt for omkring 6 milliarder kroner.

Et tegn på, at problemerne er alvorlige, er, at de forsikringsfirmaer, der i tilfælde af manglende betaling fra Sears tidligere har stillet sikkerhed for kædens leverandører, ikke længere er villige til at gøre det.

Sears-kæden blev grundlagt i 1886 og startede som et postordrefirma, der senere åbnede varehuse rundt om i USA. I 2005 blev Sears opkøbt af Kmart. Sears er i dag USAs femtestørste varehuskæde efter Walmart, Target, Best Buy og The Home Depot.