Amerikansk børshus: Lundbeck-flop er et kæmpe tilbageslag

Det amerikanske finanshus Jefferies kalder Lundbecks fejlslagne fase III-studie med et potentielt middel mod Alzheimers for et »kæmpe tilbageslag«. Fredag formiddag har Lundbeck tabt mere end 7 mia. kr. af sin markedsværdi.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Lundbecks aktie dykker fælt fredag morgen efter et mislykket studie med et potentielt Alzheimers-middel.
Læs mere
Fold sammen

Lundbecks aktionærer trænger til weekend. Efter et langt ridt med kursstigninger med Kåre Schultz ved roret synker medicinalselskabets aktie helt til bunds fredag på grund af et større flop med et potentielt lægemiddel mod Alzheimers. Valby-virksomhedens aktie dykker med omkring 15 pct., hvilket svarer til et fald i selskabets markedsværdi på lige knap 8 mia. kr.

Det amerikanske børshus Jefferies kalder i en kort analyse Lundbecks studieflop for et »kæmpe tilbageslag« og vurderer, at midlets manglende evne til at vise effekt målt op mod såkaldt placebo - eller snydemedicin - er bekymrende.

Hos Sydbank betegner senioranalytiker Søren Løntoft Hansen også Lundbecks studieresultat som et regulært flop, men anfører også, at han på forhånd havde lave forventninger til Alzheimer-midlets succesrate.

»Vi havde på forhånd indregnet en relativ begrænset sandsynlighed på 30 pct. for succes for idalopirdin, som afspejler, at mere end 100 midler fra andre selskaber ikke har været i stand til at vise effekt i de kliniske studier,« skriver Sydbanks senioranalytiker Søren Løntoft Hansen i en analyse.

I kølvandet af torsdagens studie-flop fra Lundbeck vurderer Sydbank, at medicinalselskabets chance for succes med idalopirdin skal reduceres til omkring 10 pct.

Udvikling af medicin mod Alzheimers er et kerneområde for Lundbeck, som har tre stoffer i klinisk udvikling – herunder to kandidater i fase tre. Netop midlet idalopirdin, der udvikles med henblik på at forbedre patienternes opfattelsesevne, lignede en kandidat til at blive den første nye Alzheimers-medicin i mange år.

Et lille kig i statistikkerne viser dog, at Alzheimers i årevis har trodset de fremmeste forskeres forsøg på at få skovlen under demenssygdommen.

Et amerikansk studie fra 2014 viser nemlig, at der i perioden fra 2002 til 2012 blot var et enkelt Alzheimers-medikament, der strøg gennem nåleøjet, mens hele 244 kandidater floppede fælt.

Det betyder med andre ord, at risikoen for fiasko ligger på 99,6 procent.