Amerikansk biotekselskab finder kæmpe coronabremse: Vaccine giver 95 procents beskyttelse

Biotekselskabet Moderna har netop fremlagt en foreløbig analyse, som viser, at selskabets vaccine mod coronavirus har en effektivitet på næsten 95 procent. Dermed lægger selskabet sig side om side med Pfizer, der for præcis en uge siden kunne fremvise en effektivitet på omkring 90 procent med sin vaccinekandidat. EU har købt sig ind i begge vacciner.

Det amerikanske biotekselskab Moderna har fremlagt en analyse, som viser, at selskabets vaccinekandidat kan bremse coronavirus i stor stil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Du kan ikke finde et eneste medicinsk produkt på hylderne fra biotekselskabet Moderna noget som helst sted i verden. Det skyldes ganske simpelt, at selskabet ikke har et.

Det kan dog ændre sig inden for de næste måneder, da Moderna netop har fremlagt en foreløbig analyse, som viser, at selskabets vaccinekandidat mod coronavirus yder ekstraordinær god beskyttelse.

Helt grundlæggende står det klart, at selskabets vaccine i næsten 9,5 ud af ti tilfælde kan bremse den dødelige virus. Det amerikanske biotekselskab oplyser, at den første foreløbige analyse omfatter 95 deltagere.

Blot fem personer, der fik de påkrævede to doser af selskabets vaccine, blev syge sammenlignet med 90 tilfælde af coronavirus hos deltagere, der fik såkaldt placebo – eller snydemedicin.

Stéphane Bancel, topchef i biotekselskabet Moderna

»Det er et altafgørende øjeblik i udviklingen af vores covid-19 vaccinekandidat. Vi har jagtet den her virus siden starten af januar med det formål at beskytte så mange mennesker i hele verden som muligt«


Dermed placerer Moderna sig nogenlunde samme sted som medicinalgiganten Pfizer, der for præcis en uge siden var kommet frem til, at selskabets vaccinekandidat mod coronavirus vil kunne bremse sygdommen i ni ud af ti tilfælde.

En effektivitet på omkring 90 procent er et bemærkelsesværdigt højt tal, idet eksempelvis vacciner mod sæsoninfluenza typisk ligger i et leje på 50 til 60 procent, når det gælder effektivitet.

Det skal dog igen understreges, at både Pfizer og Moderna har fremlagt foreløbige analyser for deres mulige vacciner.

»Et altafgørende øjeblik«

Modernas topchef, franske Stéphane Bancel, kalder selskabets foreløbige resultater med vaccinekandidaten for et »altafgørende øjeblik«.

»Vi har jagtet den her virus siden starten af januar med det formål at beskytte så mange mennesker i hele verden som muligt. Hele vejen igennem har vi vidst, at hver eneste dag betyder noget. Denne positive foreløbige analyse fra vores fase 3-studie har givet os den første kliniske validering på, at vores vaccine kan forebygge covid-19-sygdommen – herunder også alvorlige tilfælde,« siger Stéphane Bancel i en meddelelse.

Moderna planlægger nu at indsende en ansøgning til de amerikanske myndigheder om at få godkendt selskabets coronavaccine til nødbrug inden for de næste par uger. Planen er, at der i løbet af 2021 skal produceres et sted mellem 500 millioner og en milliard doser.

Det amerikanske biotekselskab indledte i juli et afgørende fase tre-studie med et samlet antal forsøgspersoner på omkring 30.000, der endegyldigt skal klarlægge, om vaccinen kan leve op til de tårnhøje forventninger.

Lang holdbarhed

Både Pfizer og Moderna arbejder med en forholdsvis ny teknologi kaldet mRNA. Kort fortalt handler mRNA om forståelsen af genetisk regulering.

Ideen med teknologien er helt grundlæggende at skabe en proces, hvor menneskets eget immunforsvar danner antistoffer, som holder coronavirussen stangen.

En såkaldt mRNA-vaccine benytter sig af et genetisk materiale kaldet »messenger RNA« til at instruere kroppens eget væv i at fremstille virale proteiner, der fremkalder immunrespons.

Moderna oplyser sammen med vaccinens mulige effektivitet, at selskabets vaccinekandidat forventes at kunne opbevares ved normal køleskabstemperaturer i 30 dage. Tidligere lød estimatet, at vaccinen blot kunne holde sig ved en sådan temperatur i syv dage.

I januar eksisterede Modernas vaccinekandidat blot som et design på en computer, men nu tyder meget på, at vaccinen inden længe kan findes ude i samfundet.

Det tager typisk omkring ti til 15 år at udvikle en vaccine, men både Pfizer og Moderna ser ud til at kunne komme helt i mål på under et år.

Det amerikanske biotekselskab indgik i august en stor aftale med EU om en leverance af mindst 80 millioner doser af den mulige coronavaccine. I aftalen indgår dog en option på køb af yderligere 80 millioner doser.

I forhold til vaccinen fra Pfizer lagde EU-Kommissionen i begyndelsen af september billet ind på 300 millioner doser. Disse vacciner vil blive produceret ganske tæt på Danmark, nemlig i Tyskland og i Belgien.

Vaccinekandidaten fra Moderna er en del af den amerikanske regerings »Operation Warp Speed«, der har til formål at fremskynde udviklingen af en vaccine mod covid-19.