Amerikansk bilgigant idømt kæmpebøde efter adskillige dødsfald

Den amerikanske bilgigant General Motors skal betale næsten seks milliarder danske kroner i erstatning, efter en fejl ved deres bilers tændingslås har kostet minimum 124 mennesker livet.

Foto: FREDERIC J. BROWN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I flere årtier har de amerikanske bilproducenter haft et blakket ry i forhold til deres konkurrenter fra eksempelvis Europa eller Japan.

Og dette ry bliver nok ikke meget bedre, efter den amerikanske bilgigant General Motors torsdag blev idømt en bøde på 900 millioner dollar, eller næsten seks milliarder danske kroner, for en fejl ved selskabets biler, der har slået minimum 124 mennesker ihjel.

Det skriver CNN.

Fejlen bestod i, at tændingsnøglen i bilerne fra General Motors pludselig kunne finde på at slukke, mens bilen kørte. Det betyder, at airbaggen ikke fungerede, ligesom bilens bremser og rat blev ubrugelige.

General Motors begyndte at tilbagekalde biler med denne defekt tidligt i 2014, men selskabet har tidligere indrømmet, at de kendte til problemet allerede for et årti siden. At firmaet allerede vidste, at fejlen eksisterede, for flere år siden er grundlaget for den store bøde.

Prisen for at tilbagetrække bilerne har for General Motors ligget i omegnen af 27 millarder kroner og altså mindst 124 menneskeliv.

Virksomheden er også blevet sagsøgt for 1400 ulykker, der ikke har noget med tændingsnøglen at gøre, men som har resulteret i dødsfald eller alvorlige skader. General Motors oplyser, at de nu er nået til en enighed med sagsøgerne i den sag, men de oplyser ikke, hvor mange penge de må punge ud med.