American Apparel går konkurs efter dalende salg og pinlige sager

American Apparel planlægger at indgive en konkurs-begæring mandag. Butikslukninger og afbetaling af gæld skal redde den skandaleramte amerikanske butikskæde.

American Apparel er blandt andet kendt for at benytte deres ekspedienter som modeller. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den før i tiden så hippe amerikanske tøjkæde, American Apparel, indgiver konkursbegæring mandag.

Meldingen kommer efter en længere periode, hvor faldende salg, voksende gæld og dårlige sager har forfulgt virksomheden.

American Apparel håber at komme tilbage i spillet efter konkursen ved at lukke butikker og nedbringe gæld. Kreditorerne giver længere snor til virksomheden i forbindelse med konkurserklæringen. Det er den særlige amerikanske konkurslovgivning, som tillader virksomheder at restrukturere og opbygge virksomheden på ny.

Salget er faldet markant - især i løbet af det sidste års tid, 17 pct. dykkede det, hvis man sammenligner andet kvartal i år med andet kvartal i 2014. Tøjkæden fra Los Angeles har længe overlevet ved hjælp af kapitalindsprøjtninger. I december 2007 var en aktie i American Apparel 15,80 dollar værd, fredag den 2. oktober var prisen nede på 11 cent.

Upassende opførsel førte til fyring

Dårlige sager har forfulgt tøjkæden i flere år. Virksomhedens grundlægger, Dov Charney, skabte vild kaos, da anklager om upassende opførsel og retssager forfulgte ham. I december 2014 måtte han tage konsekvensen og forlade American Apparel.

Det er ikke første gang, at American Apparel har være ude i et stormvejr. De mere forretningsmæssige problemer begyndte i 2009, hvor halvdelen af medarbejderne på fabrikken i Los Angeles måtte fyres, fordi de ikke var autoriserede til at opholde sig i USA.

Det betød, at der skulle ansættes og oplæres nye medarbejdere, hvilket resulterede i forsinkede leveringer til butikkerne. Et år efter steg bomuldspriserne, hvilket gav tøjkæden endnu flere udgifter, og de måtte låne sig ud af problemerne.

Den daværende direktør Dov Charneys ekshibitionistiske opførsel med sexsnak, provokerende fotoskydninger i hans kælder, og det faktum, at han sommetider gik rundt på fabriksgulvet kun iført underbukser, skræmte lånerne væk.

Dov Charneys farverige livsstil gik ellers i årevis godt i spænd med virksomhedens brand, men pludselig en dag gik han over grænsen, da han i 2004 onanerede foran en journalist, som skulle interviewe ham.

De følgende ti år forfulgte anklager om sexchikane mod kvindelige medarbejdere Charney. I sidste ende blev det for meget for bestyrelsen, da det kom frem, at Charney havde sendt nøgenbilleder af en ekspedient i omløb og havde misbrugt virksomhedens penge, og Charney måtte gå af som adm. direktør.

Håbet om en frisk start

Den nye adm. direktør, Paula Schneider, har siden januar 2015 forsøgt at give virksomheden førstehjælp ved at strømline produkterne og nedbringe udgifter. Hendes initiativer har dog ikke haft det ønskede resultat, og det fører nu til konkursbegæringen.Fordelene ved konkurs-begæringen er til at få øje på. Et antal af retssager mod virksomheden vil blive forsinket, og American Apparel vil generelt få mere luft til at få den finansielle situation under kontrol.

American Apparel begyndte som en T-shirt butik i 1989 i Los Angeles. Med disco-bukser og body-stockings definerede tøjkæden tøjstile i 90erne og de tidlige 00ere.

Butikskæden har været progressiv omkring forskellige mærkesager og har blandt andet kæmpet for vielser mellem folk af samme køn. American Apparel har også forsøgt at redefinere skønhedsidealer ved at bytte professionelle modeller ud med ekspedienter i deres kampagner.