Ambulanceredderne flygter fra udbudskaos

De reddere der skal køre ambulancer i Region Sjælland flygter i stort tal fra kaoset omkring ambulanceudbuddet. Folk gider ikke vente længere på en afklaring, lyder forklaringen fra deres fagforening.

Læs mere
Fold sammen
Borgerne på Sjælland risikerer ambulancekaos ligegyldigt hvem, der ender med at skulle køre de sjællandske ambulancer fra september i år.

Uanset om det bliver Samariten, Falck eller Region Sjælland selv, der ender med at skulle køre ambulancer i Region Sjællands område, så tyder alt på, at der vil opstå alvorlig mangel på kvalificerede ambulancereddere, en mangel der kan blive alvorlig for borgerne på Sjælland.

Det er den kaotiske situation på ambulanceområdet på Sjælland, der er opstået efter Regions Sjællands udbud og svenske Samaritens sejr i ambulanceudbuddet, der nu får ambulance-reddere i hobetal til at flygte fra deres job.

»Vi oplever, at rigtigt mange af vore medlemmer ser sig om efter nyt job. De folk der kan gå på efterløn gør det nu, de af vore medlemmer der har en håndværksuddannelse, prøver at finde job der og vi kan se, at rigtigt mange er på vej væk. Uanset, hvad der kommer til at ske omkring ambulancerne og uanset hvilket selskab der fremover skal køre ambulancerne på Sjælland vil stå med en situation, hvor de ikke kan få tilstrækkeligt med kvalificerede folk,« siger Jan Villadsen, leder af transportgruppen i 3F, der organiserer redderne på Sjælland og tilføjer:

»Husk på, at dette altså ikke handler om, at et tog så vil stå stille. Vi taler om ambulancer, og om situationer, hvor der måske pludseligt ikke er tilstrækkeligt med kvalificerede reddere til at køre ambulancerne og tage sig af tilskadekommende. Det kan blive en alvorlig situation,« siger Jan Villadsen.

Efter planen skal Samariten overtage driften af 73 sjællandske ambulancer med virkning fra september i år. Men mangel på investorer, som kan sikre, at Samariten har pengene til at stille bankgarantier til Region Sjælland og har penge til at købe ambulancer og leje nye redningsstationer, har gjort det usikkert, om Samariten vil være i stand til at overtage de sjællandske ambulancer.

Ingen investorer
Som beskrevet i Berlingske Tidende torsdag, har Samariten i måneder forsøgt at finde en investor, der vil investere op mod 200 mio. kr. i selskabet. Det er foreløbigt ikke lykkes og selskabet har blot et par uger til at finde de mange penge, hvis de ikke skal miste kontrakten på ambulancekørslen.

Det står ikke klart, hvor mange reddere Samariten skal bruge for at kunne drive de 73 ambulancer på Sjælland. Ifølge 3F ved Samariten det tilsyneladende ikke selv.

»Vi har holdt flere møder med Samariten, men de har tilsyneladende ikke lagt sig fast på, hvordan de vil drive deres forretning i Danmark. Det betyder, at vi ikke kan få svar på, hvor mange ambulancer de vil køre med og dermed, hvor mange folk de skal bruge,« siger Jan Villadsen, leder af transportområdet i 3F.

Netop antallet af ambulancereddere er blevet et alvorligt diskussionsemne mellem Region Sjælland og Falck – og med Samariten på sidelinjen.

Region Sjælland siger, at Falck i dag driver de sjællandske ambulancer ved hjælp af ca. 340 reddere, mens Falck siger, at de benytter 410 reddere, samt ca. 70 redderelever. Ifølge Falcks oplysninger, ventes det, at selskabet skal fyre omkring 350 reddere, når selskabet stopper driften af de sjællandske ambulancer. Region Sjælland, der udbyder driften af de sjællandske ambulancer, tager uroen omkring ambulancedriften roligt.

»Vi tror på, at tingene omkring Samariten vil falde på plads. Ambulancekontrakten træder først i kraft til september, så vi mener, at der er tid til at få styr på tingene,« siger chefkonsulent Peter Mondrup Braad, der arbejder med ambulanceudbuddet for Region Sjælland.