Ambu vil kigge din hund i halsen

Den danske medicovirksomhed Ambu tager sit første skridt ind på markedet for behandling af dyr. Selskabet har udviklet et endoskop, som dyrlæger kan bruge til at undersøge de firbenede patienter i både hoved og hale.

"Ved du, hvad en hest koster?"

Sådan lød kommentaren, da Ambus adm. direktør Lars Marcher forsøgte at verfe en vedholdende dyrlæge af. Dyrlægen havde henvendt sig til Ambu, efter at selskabet i 2009 lancerede et engangsvideoskop, aScope, til hospitalsverdenen. Dyrlægen ville gerne vide, om Ambu havde tænkt sig at lave en version til brug på dyrlægeklinikker. Nej, og det er i øvrigt alt for dyrt for dyrlægerne, lød svaret i første omgang fra Lars Marcher.

Men da Ambus udviklingsafdeling først havde sat sig ind i, hvad en hest egentlig koster, og hvad folk er villige til at betale for at få behandlet deres kæledyr, ændrede han holdning. Derfor lancerer Ambu nu et engangsvideoskop til dyr, vScope.

Endoskopet, der fås i to forskellige varianter - én til undersøgelser via halsen og én via enden på dyret - bygger på den teknologiplatform, som selskabet har udviklet til menneskelig brug."Det nye endoskop til dyr er det første eksempel på vores strategiske satsning på at udvikle teknologiplatforme, frem for enkeltstående produkter. Uden at kunne gå i detaljer har vi flere af sådanne projekter på vej," siger Lars Marcher, adm. direktør i Ambu.

Hvis et dyr har problemer med maven, halsen eller har fået et fremmedlegeme i luftvejen, er dyrlægerne i dag henvist til enten at behandle ud fra, hvad de kan slutte sig frem til ved en udvendig undersøgelse, evt. operere for at finde frem til årsagen til sygdommen, eller sende dyret videre til et dyrehospital eller en større klinik, som råder over et dyrt flergangsendoskop.

Ambu tilbyder en løsning, som er langt billigere, og som ikke fylder mere, end at endoskopet med tilhørende videoskærm kan gå på omgang mellem flere dyrlæger og flyttes fra klinik til klinik, hvis det er nødvendigt. Samtidig kan endoskopet bruges flere gange.Officielt er det ganske vist stadig et engangsendoskop, men Ambu har fjernet den timer, der betyder, at det kun kan bruges én gang.

"Der gælder andre regler på veterinærområdet, når det handler om sterilisation af udstyr. Derfor er det muligt for dyrlægerne at genbruge endoskopet nogle gange, hvilket er med til at gøre det prismæssigt attraktivt for dyrlægerne," siger Lars Marcher.

Der findes 100.000 dyrlæger og 30.000 dyrlægeklinikker alene i Europa, og der findes ikke et lignende produkt på markedet i dag. Derfor forventer Lars Marcher en hurtigere indtrængningshastighed på markedet, end tilfældet er for selskabets endoskop til brug i mennesker. Men han tør ikke spå om størrelsen af salget.

"Fordelen i forhold til hospitalsmarkedet er, at dyrlægerne ikke skal gennem forskellige komitéer og udvalg for at træffe beslutningen om at bruge 4-5000 kr. på at teste det nye endoskop. De træffer selv beslutningen på den enkelte klinik. Men hvor stort, det kan blive er usikkert på nuværende tidspunkt," siger Lars Marcher.

"Det interessante for os er, at salget til veterinærmarkedet kan være med til at betale udviklingsomkostningerne til det oprindelige endoskop, og samtidig være med til at øge produktionsvolumen. Da salget foregår via partnere, er det også på en enkelt måde med til at bidrage til øget omsætning og indtjening," tilføjer Lars Marcher.

Ambus jagter fortsat den ene milliard kr. i omsætning. I regnskabsåret 2010/11 voksede omsætningen fem pct. til 983 millioner kr., mens væksten i første kvartal af regnskabsåret 2011/12 (dvs. oktober-december 2011, red.) blev bedskedne 0,2 pct. til 234 millioner kr.

Lanceringen af vScope foregår i partnerskab med to distributører på veterinærområdet, danske Jørgen Kruuse A/S og tyske Eickemeyer. Jørgen Kruuse har distributionen i de fleste lande verden over undtagen den tysktalende del af Europa, Luxembourg og Italien, samt USA, Canada og Japan, mens Eickemeyer tager sig af de tysktalende lande i Europa samt Luxembourg og Italien.

"Vi er meget spændte på at være en del af denne nye produktlancering. vScope vil skabe nye diagnostiske muligheder for vores kunder og give en bedre behandling af vores firbenede patienter," udtaler Eickemeyers adm. direktør Alexancer Sprung, i forbindelse med offentliggørelsen af aftalen med Ambu.

Ambu leder også efter en partner på det store amerikanske veterinærmarked. Selvom det hele startede med en ordveksling om, hvad en hest koster, har markedsundersøgelser vist, at det nye endoskop især er relevant for mindre dyr som hunde og katte, mens det kun kan anvendes i begrænset omfang til store dyr som heste.