Ambu-aktien stiger efter FDA-advarsel til konkurrenter

Ambu er strøget til vejrs på det danske aktiemarked mandag, efter at den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, fredag advarede nogle af selskabets konkurrenter om mulige sanktioner på det amerikanske marked for videskoper.

Hos Ambu har FDA-advarslen givet anledning til en del opkald, fortæller administrerende direktør Lars Marcher. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto Stefan_Steinn

Olympus, Fujifilm og Pentax mangler ifølge FDA alle at leve op til styrelsens krav fra 2015 om at gennemføre postmarkedsføringsstudier af deres genanvendelige skoper.

Studierne skal udføres for at vise, om sundhedspersonalet er i stand til at rengøre og desinficere skoperne tilstrækkeligt efter brug og derved formår at forhindre spredningen af resistente bakterier på sygehusene.

FDA KRÆVER HANDLINGSPLANER

I advarslen sætter FDA en deadline den 24. marts, hvor selskaberne skal have indsendt en plan for, hvorledes de vil leve op til kravene til studierne.

Desuden kræver FDA, at halvdelen af data til studierne er indsamlet inden 31. august, og at hele studiet er gennemført senest med udgangen af året.

De genanvendlige skoper, som advarslen vedrører, er såkaldte duodenoskoper, som Ambu endnu ikke producerer, men er i færd med at udvikle som et produkt til engangsbrug.

I forvejen konkurrerer Ambu med producenterne af flergangsskoper med sit Ascope, som bruges af narkoselæger til at orientere sig i patienternes luftveje.

»Det bekræfter i vores øjne Ambus gode position, og det giver mulighed for at sælge en masse Ascope. Det er positivt, og markedet tager godt imod det,« siger Tue Østergaard, der er aktiechef i ABG Sundal Collier, til Ritzau Finans.

Ambu-aktien stiger mandag med 5,6 pct. til 129 kr., hvilket er det højeste niveau siden slutningen af januar.

AMBU HAR 2020-PLAN

Hos Ambu har FDA-advarslen givet anledning til en del opkald, fortæller administrerende direktør Lars Marcher.

»Det er sjældent, at man ser den type advarsler fra FDA, og det giver selvfølgelig noget uro. Vi har haft en del læger og hospitaler, som har henvendt sig og spurgt efter, hvornår vi er klar med vores produkter«, fortæller Ambus topchef.

Ambu har sat sig et mål om senest i 2020 at have lanceret produkter til engangsbrug inden for de fem mest benyttede skopkategorier på hospitalerne.

For alle Ambus skoper gælder, at et af det væsentligste salgsargumenter er, at hospitalerne undgår smitterisiko.

»Uanset hvilken form for skop det er, så er det samme problematik. Det handler om kontaminering og bakterieproblemet. Hele hospitalsverdenen er i dag blevet mere opmærksomme på problemet, og det kan kun hjælpe Ambu«, siger Lars Marcher.

Hvis ikke producenterne af de genanvendelige skoper lever op til FDA's krav, kan det få vidtrækkende konsekvenser.

I advarslen skriver FDA, at styrelsen kan tage skridt som bøder, konfiskation eller fogedforbud, hvis kravene om studierne ikke efterleves.