Amazons tyske ansatte nedlægger arbejdet

Tyske ansatte i onlinegiganten nedlægger arbejdet midt i den travle juletid for at presse Amazon til at indgå en overenskomst.

Tyske ansatte hos Amazon nedlægger arbejdet for at presse onlinegiganten til at indgå en overenskomst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Z1021/_Peter Endig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Årets travleste tid er lige om hjørnet, men tyske ansatte i onlinebutikken Amazon er nu klar til at smide grus i maskineriet i forsøg på at presse Amazon til at indgå en overenskomst. Mere end 800 ansatte nedlagde arbejdet i hovedkvarteret i Bad Hersfeld og i Leipzig.

"Vi kan ramme Amazon, hvor det gør ondt med denne strejke. Så længe virksomheden nægter at anerkende de ansattes rettigheder, vil der komme flere strejker," lyder det i en udtalelse fra fagforeningen Verdi, skriver Wall Street Journal.

Det er langt fra første gang, de tyske ansatte strejer i Amazon. Siden 2013 er det sket med jævne mellemrum. Amazon nægter at indgå en overenskomst med de mere end 10.000 tyske ansatte, men insisterer i stedet på individuelle forhandlinger med repræsentantgrupper på hvert enkelt lokation.

Striden handler desuden om, at de ansatte kæmper for at blive anerkendt som detailhandelsarbejdere, mens Amazon kategoriserer dem som logistik-folk. Det gør en forskel i forhold til, hvilken løn man kan forvente. Som logistik-ansatte tjener de nemlig nu mere end gennemsnittet for den lønmodtagergruppe i Tyskland, mens det omvendte er tilfældet for detailhandelsgruppen.

Selvom 800 ansatte nedlagde arbejdet, fortsatte langt størstedelen af Amazons tyske ansatte arbejdet. En talsmand for onlinegiganten siger således til Wall Street Journal, at arbejdsnedlæggelsen ikke har haft nogen mærkbar betydning for Amazons drift.

Amazon har ni afdelinger i Tyskland. I alt har Amazon 28 afdelinger og lagerhuse fordelt i syv lande.