Amazon-stifter sælger ud for at få penge til rumkapløb

Topchef Jeff Bezos vil sælge for en milliard dollars aktier i sit livsværk hvert år for snart at kunne sende folk på rumrejse.

Amazon-topchef Jeff Bezos præsenterer planerne for de fremtidige rumrejser i Blue Origins rumkapsel. Foto: Isaiah J. Downing, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Isaiah Downing
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Manden bag internetgiganten Amazon sælger nu for en milliard dollars aktier om året i sit livsværk for at kunne finansiere en af sine andre interesser, nemlig opsendelse af raketter.

Den 53-årige Jeff Bezos ejer 17 procent af Amazon og er ifølge det amerikanske magasin Forbes personligt god for 78 milliarder dollars, hvilket gør ham til verdens tredjerigeste mand efter Microsoft-stifter Bill Gates og investor Warren Buffett. Pengene fra salget af Jeff Bezos' Amazon-aktier skal skydes i raketselskabet Blue Origin, der arbejder på at skabe raketter, som kan bruges igen og igen til at sende passagerer ud i rummet.

Sådan ser der ud inden i Blue Origins rumkapsel, hvor seks passagerer kan få en tur i rummet og have et stort udsyn. Foto: Isaiah J. Downing, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Isaiah Downing.

11 minutter til to millioner kroner pr. billet

»Min forretningsmodel for Blue Origin er lige nu, at jeg sælger for omkring en milliard dollars om året af mine Amazon-aktier og bruger det til at finansiere Blue Origin, så forretningsmodellen for Blue Origin er meget robust,« sagde Jeff Bezos onsdag på en konference i Colorado Springs om rumfartsindustrien.

Adskillige rigmænd fra teknologiverdenen arbejder i de højere luftlag. Blue Origin konkurrerer blandt andet med Tesla-stifter Elon Musks SpaceX (egentlig Space Exploration Technologies), som gerne vil fragte udstyr, varer og astronauter op i rummet. Også Virgin-stifter og -topchef Richard Branson deltager i rumkapløbet gennem sit selskab, Virgin Galactic.

Det vil koste omkring 300.000 dollars eller to millioner kroner at købe en billet til en rumtur, når Blue Origin inden for to år er klar med sin rumkapsel. Den vil få »de største vinduer i rumfartshistorien«, så de seks passagerer om bord virkelig vil kunne kikke ud og få sig en oplevelse på den 11 minutter lange rumtur.

Testflyvninger udsat et år

Blue Origin har siden november 2015 haft sin New Shepard-raket af sted fem gange. Testflyvninger med piloter og ingeniører skulle være påbegyndt i år, men det bliver ifølge Jeff Bezos formentlig først i 2018, at det sker.

Jeff Bezos er Amazons største aktionær. Han ejer 80,9 millioner aktier og skal sælge lige over en million af dem årligt for at skaffe en milliard dollars til Blue Origin. Han købte i 2013 avisen Washington Post for 250 millioner dollars.